Workshop “Van 3D modelleren naar 3D-printen met Autodesk Fusion 360”

Dé manier om verdieping te zoeken of om specifieke vaardigheden (beter) te ontwikkelen.

* Workshops in English available upon request. Contact fablab@saxion.nl for details.

Beschrijving

Ben je (product)Ontwerper, vormgever, modelleur of anderzijds professioneel bezig met producten ontwerpen en maken en wil jij je als professional verdiepen of verbreden in jouw vakgebied? Deze korte leergang is dan dé manier om verdieping te zoeken of om specifieke vaardigheden (beter) te ontwikkelen. Met deze vorm van bij- en/of nascholing houd je jouw kennis up-to-date voor het werkveld. 

Deze workshop bestaat uit 2 lesdagen: 

Les 1

Tijdens de eerste les gaan we aan de slag met het softwareprogramma Autodesk Fusion 360, een 3D CAD tekenprogramma waarin we een simpele vorm gaan tekenen. De focus van dit deel van de workshop zal liggen op het ontwerpen voor 3D printen /  Additive Manufacturing (AM). Additive Manufacturing is het proces van het maken van voorwerpen uit 3D-modelgegevens. Deze voorwerpen worden vervolgens laag voor laag opgebouwd, hiervoor gebruiken we het software-programma Cura.  

Binnen Additive Manufacturing kennen we verschillende printtechnieken. FDM printen is de techniek waarop de focus zal liggen tijdens de gehele workshop. FDM staat voor Fused Deposition Modeling, een 3D-printtechniek waarbij een thermoplastisch filament wordt verwarmd en nauwkeurig wordt afgezet om een object laag voor laag op te bouwen.  We gaan hiermee aan de slag gaan met een van onze Ultimaker 3D printers.  

Aan het einde van de eerste lesdag hebben de deelnemers een simpele vorm getekend, hebben ze geoefend met het ‘slicen’ van deze vorm in het programma Ultimaker Cura, en nemen de voorbereidingsstappen voor het 3D-printen door.  Ter afsluiting zal de opdracht zijn om met dit bestand zelf een 3D print te gaan maken in het Fablab. Deze 3D print is de basis voor les 2. 

Les 2

We starten deze dag met een “spreekuur” waarin de meegebrachte objecten worden gecontroleerd en waar men vragen kan stellen. Wat ging er goed, waar liep je tegenaan, wat kan er anders, enz. Hiervoor nemen we uitgebreid de tijd. 

Vervolgens gaan we op een rondleiding door het FabLab van Saxion en krijgen de deelnemers uitleg over de diverse 3D-printers en 3D-print technieken die er zijn in het FabLab. Denk daarbij aan SLS printen of SLA printen. Deze tweede les is vooral een verdieping op de eerste les. Er zal veel ruimte zijn voor het stellen van vragen en waar mogelijk gaan we hands on aan de slag in het FabLab. 

Gerelateerde Workshops

Workshop “Grasshopper”

Workshop “Grasshopper” Wil jij je als professional verdiepen of verbreden op het gebied van...

Maatwerkworkshop voor bedrijven 

Maatwerkworkshop voor bedrijven Wil jij je als ondernemer of professional verdiepen of verbreden in...

Workshop “Van 3D modelleren naar 3D-printen met Autodesk Fusion 360” 

Workshop “Van 3D modelleren naar 3D-printen met Autodesk Fusion 360” Dé manier om verdieping te...