Workshop “Grasshopper”
Wil jij je als professional verdiepen of verbreden op het gebied van ‘parametrisch ontwerp’?
- Start 23 oktober 2024
- 2 dagdelen van 6 uur / van 16:00 tot 22:00 uur incl. maaltijd
- 600,- voor bedrijven
- 250,- Medewerkers en studenten Saxion
- Maximaal 20 personen
* Contact fablab@saxion.nl
Workshops in English available upon request.
Beschrijving
Ben je (product)Ontwerper, vormgever, modelleur of anderzijds professioneel bezig met producten ontwerpen en maken en wil jij je als professional verdiepen of verbreden op het gebied van ‘parametrisch ontwerp’? Grasshopper 3D is een veelzijdige parametrische ontwerpsoftware die kan worden gebruikt om vele soorten gegevens te verwerken. Het is een tool om vormen mee te maken of vormen mee te vinden.
Deze leergang is een zeer efficiënte en doelgerichte manier om verdieping te zoeken of om specifieke vaardigheden (beter) te ontwikkelen. Met deze vorm van bij- en/of nascholing houd je jouw kennis up-to-date voor het werkveld.
Wat is Grasshopper?
Grasshopper is de meest populaire en bekende grafische algoritme editor tool nauw verweven in Rhino 3D. Met deze tool kunnen ontwerpers grafische scripts bouwen zonder enige programeer kennis.
Een algoritme bestaat altijd uit: één of meerdere inputs, de instructie van wat hiermee moet gebeuren, en de resulterende output. Door meerdere algoritmes aan elkaar te koppelen ontstaat een script waarmee ontwerpen kan worden gemaakt of waar bepaalde analyses mee gedaan kunnen worden. Achter Grasshopper zit een grote community en voor deze tool zijn 1000+ plugin beschikbaar die kunnen ondersteunen bij van het ontwerpen van sieraden tot het uitvoeren van complexe energieanalyses op gebouwen. Wat Rhino/grasshopper bijzonder maakt is dat het om kan gaan met veel verschillende geometrieën: Nurbs, Sub-D, Meshes en voxels. Ook kunnen deze vrij omgezet en uitgewisseld worden tussen elkaar. Rhino/grasshopper wordt vooral veel toegepast in architectuur, maar vind ook zijn weg in productontwerp en grafische vormgeving. Het is een tool om vormen mee te maken of vormen mee te vinden. Ook is het uitermate geschikt om te ontwerpen voor digitale maaktechnieken zoals CNC frezen, 3D printen, en lasersnijden.
Dit laatste is het hoofddoel van de cursus: Hoe maak je vormen en hoe kun je dit voorbereiden voor digitale maaktechnieken. Tijdens de cursus zul je de basis leren van de UI van Rhino/Grasshopper en zal je een aantal voorbeeld scripts uitgelegd krijgen. In deze voorbeeld script laten we je een aantal veel voorkomende workflows zien en zul je in staat zijn om verschillende aanpasbare ontwerpen te maken. Deze ontwerpen zou de cursist op een later tijdstip zelf kunnen maken in het Fablab.
Voor wie
Voor iedereen die geïnteresseerd is in een eerste kennismaking met grasshopper. Rhino kennis is geen must voor de toegang van de cursus maar zal wel helpen. Cursus bedoeld voor aansluiting aan beschikbare en toegankelijke maaktechnieken zoals 3D printen en lasersnijden(Fablab). Cursus is gericht op productontwerp.