Skip to main content

Op maandag 10 oktober, tijdens de Dag van de Duurzaamheid, zorgt rapper Noëmar op Het Bonhoeffer (Wethouder Beverstraat 195) voor het startsein van de Waste Battle Enschede. Ook AOC-Oost en het Stedelijk Lyceum beginnen deze week met de Waste Battle. In totaal doen 360 leerlingen mee aan dit uitdagende project!

In Enschede staat zwerfafval in de top 3 van grootste ergernissen. Het opruimen kost de gemeenschap jaarlijks bovendien veel tijd en geld. Gemeente Enschede zet daarom samen met gedragspsychologen verschillende pilots in om het probleemgedrag van veroorzakers van zwerfafval aan te pakken. Dit jaar ligt de focus op ‘’jongeren’’.

Waste Battle en Saxion FabLab Enschede
Gedurende drie dagen duiken leerlingen van het voortgezet onderwijs in de zwerfafval problematiek en gaan op zoek naar dé oplossing om zwerfvuil te voorkomen. Wie van hen met het beste, meest effectieve idee komt, wint de Waste Battle Bokaal en een mooi budget voor de verdere doorontwikkeling. Saxion FabLab Enschede is als partner van dit project aangehaakt, om de leerlingen met het winnende idee de gelegenheid te bieden om deze bij ons in het lab werkelijkheid te maken!
Daarnaast zijn er ook andere bedrijvenpartners betrokken zoals Winkelcentrum Twekkelerveld, McDonalds Enschede en Asito Enschede. Ook zij hebben voor het winnende idee fondsen en ondersteuning beschikbaar gesteld om ervoor te zorgen dat het niet alleen bij een mooi idee blijft. De expertise en het netwerk van de partners helpen daarbij.

Zwerfvuil en psychologie
Zwerfvuil is een hardnekkig probleem waaraan mensen zich storen, dat de leefomgeving in negatieve zin beïnvloedt en ons allemaal ook nog eens veel geld kost. Belangrijke vervuilers zijn jongeren, recreanten en verkeersdeelnemers. Zwerfvuil ontstaat over het algemeen niet uit bewust vervuilend gedrag, maar lijkt vooral een kwestie van onbewust kopieergedrag. De uitdaging voor de leerlingen is om met een oplossing te komen die inspeelt op dit psychologische mechanisme. Innovatieve oplossingen kunnen bijvoorbeeld afkomstig zijn uit de gamification en nudge. In oktober zijn de voorrondes op de scholen en op vrijdag 4 november gaan de 6 winnaars met elkaar de eind battle aan. Op 30 oktober is op de Culturele Zondag in de binnenstad van Enschede alvast een voorproefje te zien van de resultaten van de Waste Battle. De Waste Battle Zwolle is een initiatief van Gooitz en Natuur en Milieu Overijssel in samenwerking met Marthijn de Rooy in opdracht van Gemeente Enschede.

>> Kijk voor meer informatie op www.wastebattle.nl 
>> Blijf op de hoogte van alle activiteiten via de Waste Battle Facebook-pagina en hun Twitter-pagina!

wb-1 wb-4 wb-9