Vanmorgen ontvingen wij de finalisten van de RED Engineers Challenge: dé uitvinderswedstrijd waarbij kinderen tussen de 9 en 15 jaar te enthousiasmeren en te interesseren voor Wetenschap en Technologie in een maatschappelijke context.

De kinderen worden dit jaar uitgedaagd om een prototype te ontwikkelen van een product dat het leven van mensen die de gevolgen ondervinden van een beroerte, makkelijker zal maken. De finalisten zijn sinds deze week bekend en zullen aanstaande zaterdag 10 juni bij Roessingh Research and Development strijden om de titel.

Een bezoek aan het FabLab
Onderdeel van deze Challenge was ook een bezoek aan het FabLab: dé hightech openbare digitale werkplaats in de regio. De finalisten maakten tijdens de rondleiding door het lab kennis met onze state-of-the-art machines zoals de 3D-printers en lasersnijder. Ook maakten zij een virtuele rit in de achtbaan met onze Oculus Rift en maakten zij 3D-selfies met onze Sense 3D-scanner.

Opdrachtgever Roessingh Research & Development
Om het nog realistischer en spannender te maken voor de kinderen is er een formele opdrachtgever aangesteld: Roessingh Research and Development (RRD). Roessingh, Centrum voor Revalidatie, is gespecialiseerd in revalidatiekundige behandelingen en behandelt zo ook patiënten die de gevolgen ondervinden van een beroerte. RRD bedenkt en ontwerpt allerlei technologische toepassingen om het leven van deze patiënten te ondersteunen.

Finaledag bij Roessingh
De klas van de deelnemende scholen wordt verdeeld in teams. Elk team zal een idee uitwerken en het team met de ‘beste’ oplossing van de klas zal dit idee presenteren aan een jury op de finaledag bij Roessingh op zaterdag 10 juni. Van belang is, bij deze uitdaging, dat de leerlingen zoveel mogelijk worden gestimuleerd in hun onderzoekende houding. Ze moeten uitgedaagd worden om zo creatief en innovatief mogelijk en in goede samenwerking binnen een team oplossingen te bedenken voor patiënten die de gevolgen van een beroerte ondervinden. Daarnaast gaan de kinderen op 10 juni ook zelf ervaren welke therapieën gegeven worden in het NovaLab van Roessingh, de virtual reality en roboticaruimte met de nieuwste technologieën voor de behandeling van patiënten.

De RED Engineers Challenge wordt georganiseerd door Saxion en Universiteit Twente, in samenwerking met Twente Branding.

>> Lees meer over de RED Engineers Challenge
>> Volg de RED Engineers op Facebook
>> Volg de RED Engineers op Twitter
>> Volg de RED Engineers op YouTube