Skip to main content

Op woensdag 6 februari startte Saxion FabLab Enschede in samenwerking met Makerz-Coöperatie UA  en de gemeente Enschede op de Anna van Burenschool met het Project “Plastic Zwerfafval”. Het FabLab is één van de aanbieders op het digitale platform Wetenschap & Technologie-menu dat geïnitieerd is door Gemeente Enschede. Het is een platform waarop geselecteerde aanbieders diverse (maatwerk)trajecten, projecten of workshops op dit gebied aan scholen aanbieden.De scholen kunnen een keuze maken uit dit aanbod voor een traject binnen hun school.

Pilot “Plastic Zwerfafval”

Eind 2017 is gemeente Enschede met een pilot gestart voor de duur van één jaar waaraan tien scholen deelnemen, die een maatwerktraject op hun school laten uitvoeren. Het FabLab van Saxion is een van de aanbieders die op VCO De Kiem en de Anna van Burenschool een maatwerktraject uitvoeren.

Bewustwording

Het doel van dit project is het creëren van bewustwording bij leerlingen in het basisonderwijs over de problemen van plastic (zwerf)afval in het milieu. De insteek van dit project is dat leerlingen gaan inzien dat dit zwerfafval te benutten is voor recycling. Dit betekent dat plastic afval in essentie te beschouwen is als een tijdelijke opslag van grondstoffen voor het produceren van nieuwe producten. En dat is ook wat de leerlingen leren en waarmee ze aan de slag gaan tijdens deze serie lessen: de simulatie van het recyclingproces in de vorm van een “Mini-Fabriek”!

De Mini-Fabriek

Saxion FabLab Enschede brengt de fabriek naar school met een aantal machines waaronder shredders en extruders waarmee het plastic per soort gerecycled gaat worden. Vervolgens kan er met behulp van bijvoorbeeld een 3D-printer een nieuw product gemaakt worden van het gerecyclede materiaal. Hierbij wordt het accent gelegd op ‘Onderzoekend en Ontwerpend leren’ en hiermee proberen we interesse voor techniek in het algemeen en digitale technieken in het bijzonder te stimuleren.

Wij zijn er klaar voor, donderdag 7 en vrijdag 8 februari vindt de ‘Mini- Fabriek” plaats!


Leerlingen aan de slag in de “Mini-Fabriek”

Partners: