Skip to main content

Namens Saxion is Ruben Timmers vanuit de onderzoeksgroep Industrial Design nauw betrokken bij het project “Printtechnologie & Implantaten” van het MST.

Uit stukjes kuitbeen bouwt het ziekenhuis MST een nieuwe onderkaak, compleet met implantaten. Het klinkt als science-fiction, maar het wordt werkelijkheid door het combineren van verschillende moderne technieken. Het ziekenhuis loopt hier mee voorop in Nederland. Verschillende 3D-technieken vormen de basis voor de bijzondere kaakoperaties in het MST. Mond-, kaak- en aangezichtschirurg Barry Kolenaar ( hoofd-hals werkgroep) legt uit: „We kijken eerst welke botdelen we nodig hebben. Dat bepalen we met behulp van een 3D scan van de schedel. De stukjes bot kunnen we op de 3D scan van het kuitbeen projecteren. Op basis daarvan printen we 3D zaagmallen. Zowel voor de onderkaak als voor het kuitbeen. Zo weten we precies waar we moeten zagen. En, het past altijd.”

Hij ziet nog wel verbetermogelijkheden. „Nu gebruiken we vooral ct-scans maar de straling vormt een belasting voor het lichaam. Ook naar het type materiaal waarmee we printen kunnen we nog onderzoek doen. En mogelijk zijn er andere printtechnieken waarmee nog meer mogelijk is.”

Kolenaar wijst er op dat het succes vooral te maken heeft met de uitstekende samenwerking met de onderzoeksgroep Industrial Design van het Saxion. „Door de situatie te scheppen waarin iedereen zijn eigen ding kan doen en er geen na-ijver of competitie is, kunnen we mooie dingen doen voor de patiënt. Op die manier kunnen we grote stappen maken.”

Het volledige artikel uit de TC Tubantia kunt u hier lezen: tubantia MST 31-7-18