Vortex, Engels voor draaikolk of wervelwind, zou wel eens kunnen uitgroeien tot een kleine orkaan onder liefhebbers van strategische spellen en wiskundige puzzels in de geest van Rubik’s Kubus. Vortex is een strategisch familiespel bedacht en ontwikkeld door architect Hans Beeftink bij Saxion FabLab Enschede. Het spel heeft een gepatenteerd ontwerp van draaischijven dat ook buiten de spellenwereld veel in beweging kan zetten. Beeftink heeft er ongeveer een jaar aan gewerkt en presenteerde het spel voor het eerst in januari 2016 op de Spielwarenmesse in Neurenberg aan de vakpers en het publiek. Als Vortex aanslaat, ligt het komend najaar in de winkel.

Over het spel
Vortex is een flink zeshoekig kunststof speelbord met negentien assen waarop torens met vernuftig gekromde armen rusten. Leg zes driehoekjes met afgeronde hoeken op zo’n molentje en er ontstaan schijven, die helemaal rond kunnen draaien als je ze in het midden licht optilt. Deze driehoekjes in de kleuren van de twee tot zes spelers kunnen door de draaiingen van schijf verwisselen en zo kriskras over het bord wandelen. Alleen wie een meerderheid van zijn kleur op een schijf heeft, mag daar draaien.
Op basis van dit slimme verplaatsmechaniek kunnen met Vortex al meerdere spelvarianten en opdrachten worden gekozen. „En waarschijnlijk komen er ook aanvuldoosjes, bijvoorbeeld van een variant op slangen & ladders en een draaibare sudoku.”.

Mogelijkheden
Het bijzondere ontwerp van de armen heeft Beeftink vast laten leggen in patenten. Hier draait Vortex om, letterlijk. Beeftink: „Elke keer ontdek je weer nieuwe mogelijkheden. Je zou hiermee ook een magazijnsysteem kunnen maken, waarbij je zoekopdrachten kunt invoeren en de machine zelf een selectie aan verschillende goederen of onderdelen verzamelt.” .

De samenwerking met Saxion FabLab Enschede

Zonder Saxion FabLab Enschede zou het spel Vortex nooit bestaan hebben. “Inderdaad, Vortex is alleen gelukt dankzij Saxion Fablab Enschede,” lacht Hans Beeftink. “Op de woensdag- en vrijdagmiddag hebben ze een inloopmiddag en als je daar op een tijdstip bent dat het rustiger is, dan helpen ze je in principe een kwartiertje. Kost niets, alleen de materialen wat je nodig hebt. Dat is natuurlijk ideaal voor kleine of startende ondernemers. Er zitten daar natuurlijk vooral techneuten en die pielen zo graag en toen ze dit spel zagen, gingen ze allemaal meteen spelen.”

Lees hier het artikel van Hans Beeftink in de Twentevisie en in de TC Tubantia.