Over Ultimaker

De Ultimaker2 (extended), Ultimaker3 en S5 zijn de opvolgers van de bekende (houten) Ultimaker 3D-printer. Voordelen zijn o.a. een groter bouwvolume en betere aansturing dan z’n voorganger.
De nieuwe Ultimakers hebben zich ondertussen bewezen garant te staan voor een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Ideaal voor wanneer je snel (en voordelig) je ontwerp geprint wilt hebben. De Ultimakers worden door Ultimaker BV ontworpen en geproduceerd: een bedrijf dat in 2011 is opgericht door Martijn Elserman, Erik de Bruijn en Siert Wijnia en gevestigd is in Nederland.

Binnen Saxion FabLab Enschede heb je de keuze uit verschillende versies van de Ultimaker:

Ultimaker-type Bouwvolume (L x B x H)
Ultimaker2 223 x 223 x 205 mm
Ultimaker2 Extended 223 x 223 x 305 mm
Ultimaker 3 215 x 215 x 200 mm

Naast de Ultimaker2 en Ultimaker2 Extended hebben wij ook de Ultimaker 3 en 5S in ons assortiment. De Ultimaker3 is de meest betrouwbare dual extrusion 3D printer op de markt. Dankzij de verbeterde 3D print prestaties is het mogelijk om met de Ultimaker3 complexere designs te printen. Bovendien kan de Ultimaker3 printen met wateroplosbaar support-materiaal.
Met de nieuwe modulaire printkoppen zijn de materiaalmogelijkheden ook toegenomen. Zowel de printkop als het heated bed kunnen iets hogere temperaturen aan, zodat printen met bijvoorbeeld Polycarbonaat nu ook tot de mogelijkheden behoort.

Aan de slag!

Stap 1. Maak een .stl-bestand

Om te beginnen heb je een .stl (stereolithografie) bestand nodig. Bij Saxion FabLab Enschede kun je het .stl-bestand maken door middel van de programma’s SolidWorks, Rhino en/of SketchUp Pro. Open je bestand(en) in één van bovengenoemde programma’s en sla deze vervolgens op als .stl-bestand (‘Save as type .stl’). Je kunt andere 3D-bestanden (bijvoorbeeld .obj, .skp, .wrl of .dxf) omzetten naar een .stl-bestand, maar soms treden er dan afwijkingen op.

Stap 2. Ready for printing?

Controleer of je bestand klaar is om te worden geprint. Let hierbij bijvoorbeeld op losse bodies of open surfaces. Bij twijfel kun je altijd onze assistenten raadplegen of je bestand ‘Ready for printing’ is.

Stap 3. Het bestand opslaan op de FabMoments-netwerkschijf

Het .stl-bestand moet worden opgeslagen op de ‘Fabmoments’-netwerkschijf (F: schijf). Het format zoals je het bestand moet opslaan is als volgt: jaar, maand, dag gevolgd door jouw naam of de naam van het object (bijv. 20160703 – FabLab Ultimaker2).

Stap 4. Print je ontwerp

Stem met de beheerder/assistent af wanneer jouw opdracht(en) geprint kunnen worden en hoe lang dit gaat duren. Een kleine tijdsindicatie: een cm³ geprint materiaal duurt ongeveer 5 à 10 minuten.

Stap 5. Verwijder het supportmateriaal

Na het printen moet het supportmateriaal worden verwijderd. Bij eenvoudige prints kan dit handmatig met een tang of hobbymesje.

Stap 6. Afwerking

Nadat het supportmateriaal van de print verwijderd is, kan de print nog worden netjes worden afgewerkt. Lijm eventueel afgebroken stukjes vast, schuur oneffenheden weg en/of schilder de print in een gewenste kleur.

Stap 7. Bereken je kosten

Om te berekenen hoeveel de print gaat kosten, is het van belang dat je het gewicht van je print opmeet. Heb je voor je print gebruik gemaakt van assistentie van één van onze medewerkers? Dan worden ook deze kosten in rekening gebracht. Check onze kostenpagina voor meer informatie.