De ShopBot CNC Frees is niet langer te gebruiken in het FabLab, besloten is om deze alleen nog in te zetten voor onderzoek en onderwijs. Binnekort komen er kleinere en meer gebruiksvriendelijke apparaten ter vervanging!

Maak met behulp van de ShopBot CNC Frees eigen meubels, grote modellen of snijwerken! Saxion Fablab Enschede heeft een grote portaalfrees staan om hout, leer en kunststof te kunnen bewerken. De machine kan contouren, sleuven, gaten maken, maar ook 3 dimensionale creaties realiseren. Met deze machine worden platen of blokken bewerkt tot een twee- of driedimensionale vorm. Een snel ronddraaiende beitel (de frees) verwijdert overtollig materiaal. Wat overblijft is het werkstuk (en een zak vol zaagsel). Over het algemeen levert een frees een mooi glad oppervlak af, dat door schuren of vijlen verder kan worden afgewerkt. Naast frezen kan in de frees een roterend mes (swivel knife) worden gezet zodat leer of stof kan worden gesneden. Ook kan de frees worden voorzien van een pen of stift om te tekenen (plotten) met de machine.

Goed om te weten…

Wanneer je aan de slag wilt met onze ShopBot CNC Frees, doe je dit altijd onder begeleiding van een FabLab medewerker. Het is daarom verstandig om een afspraak in te plannen via info@fablabenschede om af te spreken wanneer je gebruik kunt maken van de frees, zodat onze medewerker(s) je kunnen assisteren. Samen met hem ga je je ontwerp bekijken, daar waar nodig optimaliseren en vervolgens inladen. Deze opstart-assistentie is een verplicht onderdeel bij het gebruik van de ShopBot CNC Frees, waarvoor €60,00 (incl. BTW) startkosten in rekening worden gebracht. In deze kosten zit zowel het technisch advies als de kosten voor het operationeel maken van de frees voor je te maken object.

Aan de slag!

Zodra de ShopBot CNC Frees opengesteld is voor publiekelijk gebruik, kunnen onderstaande stappen worden gevolgd. 

Stap 1. Bespreek je ontwerp

In overleg met de Technisch Coördinator overleg je eerst je gemaakte ontwerp. Op basis daarvan wordt bepaald welke stappen er nog ondernomen moeten worden en wat het te frezen object exact gaat kosten.

Stap 2. Maak een geschikt bestand

De ShopBot CNC Frees wordt computergestuurd en dus is het maken van een digitale tekening is noodzakelijk. Hiervoor kunnen de in Saxion FabLab Enschede aanwezige tekenprogramma’s zoals Illustrator, SolidWorks en Rhino worden gebruikt. Daarna wordt deze tekening met het programma van de frees (V-Carve pro en Pathworks 3D) omgezet naar een andere file die door de frees kan worden gelezen en gefreesd.

Stap 3. Kies het materiaal

Met de ShopBot CNC Frees kan triplex, underlayment, massief hout, MDF, schuim (hardschuim, polystyreen, cibatool, pur schuim blokken) en trespa worden bewerkt. Metaal is niet mogelijk. Stem met de Saxion FabLab Enschede labbeheerder of assistent af welk materiaal gebruikt gaat worden.

Stap 4. Frezen maar!

Is het bestand of het object gereed voor de ShopBot CNC Frees? Dan kan via de computer het bestand worden ingeladen en kan de frees worden ingesteld.
Let op! Alleen een Saxion FabLab Enschede medewerker mag deze machine bedienen en instellen.

Stap 5. Afwerking

Na het frezen kunnen er rafels of scherpe randjes overblijven. Schuur deze weg met de schuurmachine of schuurpapiertje.