_MG_3964_MG_3950Project I-M; Ruben en Remco Mikkers

 

 

 

 

Het is de droom van iedere student: meedoen aan een onderwijsproject en met je nieuwe portfolio een stage- of werkplek weten te bemachtigen bij een succesvolle filmstudio. Voor een groep studenten van de Academie Creatieve Technologie van Saxion, werd deze droom werkelijkheid. Op 1 juli 2016 presenteerden zij Project I-M, een 3D robotfilm van bioscoopkwaliteit, die werd opgenomen in de fabriekshal van hightech bedrijf Thales.

De film
Het verhaal gaat over een robot die geboren wordt in de fabriekshal van Thales, waar normaal gesproken radarsystemen worden gebouwd, en daarna op reis gaat door Nederland. Op Zr. Ms. Groningen van de Koninklijke Marine integreert de robot met het schip en vormt de geïntegreerde Mast; een techniek waarmee de Koninklijke Marine wereldwijd voorop loopt.

Bijzonder onderwijs experiment
Project I-M is een nieuwe vorm van onderwijs, waarbij studenten en docenten intensief samenwerken en binnen korte tijd allerlei nieuwe vaardigheden leren. Zo bestudeerden de studenten verschillende professionele 3D software pakketten en kunnen een aantal van hen zelfs aan de slag bij succesvolle filmstudio’s! “Door deze positieve ervaring staan we nog meer dan anders open voor vragen vanuit de maatschappij, waaronder het bedrijfsleven, om zowel docenten als studenten te laten excelleren in multidisciplinaire teams” zegt Mirjam Koster, directeur van de Academie Creatieve Technologie. “De kwaliteit van de animatie is zo hoog dat we deze film met trots nog jaren zullen tonen om meer jongeren te enthousiasmeren voor een carrière in de techniek’’ zegt Job van Harmelen, Communications Director van Thales Nederland.

De samenwerking met Saxion FabLab Enschede
Project I-M was niet mogelijk geweest zonder medewerking van Saxion FabLab Enschede. De studenten hebben de robot eerst digitaal vormgegeven en wilden deze ook tastbaar maken. Na gesprekken met grote 3D-print bedrijven in de omgeving die dit grote project niet zagen zitten, kwam Saxion FabLab Enschede in beeld. Uiteraard wilde Saxion FabLab Enschede deze leerzame uitdaging wel aangaan!

De eerste printpoging van de robot ging niet helemaal goed.  “We kwamen erachter dat sommige onderdelen die prima ontworpen waren in het 3D-programma in de praktijk tijdens het printen niet uit te voeren waren. Zo was de robot hol geconstrueerd. Hierdoor waren er problemen met het verwijderen van steunmateriaal. Na een revisie van het ontwerp ging het printen wel goed.”

Een aantal feitjes op een rij:

  • De robot bestaat uit 5 delen (2 armen, 2 benen en een romp met hoofd, geprint met de Objet 3D printer)
  • De I-M Robot is 53 cm hoog
  • 4500 gram model materiaal
  • 2417 gram support materiaal
  • Modeleren duurde 2 maanden
  • 3D printen duurde 106 uur en 38 minuten
  • Schoonmaken duurde 4 dagen
  • Primen en schilderen duurde 15 dagen