In het verleden hebben wij al een keer een rondleiding gehad bij het Fablab in Enschede: een mooie, inspirerende omgeving vol met hightech apparatuur waar o.a. de student en docent gebruik van kan maken. Het leek mij wel interessant en zinvol om een week lang te experimenteren met de verschillende technieken die daar aanwezig zijn. Dit onder andere met het doel om in de toekomst met onze studenten op het Fablab modellen te maken.

De vraag om een stage te mogen lopen bij het Fablab heb ik voorgelegd aan de dhr. E. Rodijk, projectleider van het Fablab. Dhr. Rodijk en zijn collega’s van het Fablab-team waren enthousiast en hebben hier toestemming voor verleend.

Aangezien de looptijd van de stage beperkt was, heb ik de focus gelegd op lasersnijden/graveren en 3D printen. Met de lasersnijder heb ik een drietal producten gemaakt: een glijbaan, hobbelpaard en schommelbord. Dit speelgoed heb ik samen met een collega ook al eens in het groot gemaakt. Aangezien er een aantal mooie (buig-) technieken in zitten, leek het mij een leuke uitdaging om deze producten met de lasersnijder in het klein te maken. Door eerst een aantal proefbewerkingen uit te voeren, is het mij gelukt om deze producten te realiseren. Zie hiervoor onderstaande afbeeldingen.

Naast het lasersnijden heb ik met de 3D-printer geëxperimenteerd. In ben gestart met een aantal proefbewerkingen en heb vervolgens een eindproduct gemaakt: een stoeltje. De print van het stoeltje is niet helemaal goed verlopen, hoogstwaarschijnlijk door een fout in het Cad-model. Aangezien de stage vrijwel volledig besteed is aan het lasersnijden, heb ik niet genoeg tijd gehad om deze fout(en) eruit te filteren. Ik heb mijzelf als doel gesteld om mij de komende tijd meer in het werken met de 3D-printer te bekwamen.

Voor mij was dit een leuke en zeer leerzame stage. Tevens vind ik het een aanrader voor collega’s die zich willen bekwamen in bovenstaande technieken. Graag wil ik het hele Fab-lab team bedanken voor het mogelijk maken van deze stage.