Over de Dimension SST 1200

De Dimension SST 1200 3D-printer is een printer die objecten driedimensionaal afdrukt. Dit wordt gerealiseerd door het object laag voor laag op te bouwen, wat ook wel ‘Rapid Prototyping Technology’ wordt genoemd. Hierdoor kan de printer zonder problemen objecten printen die anders onmogelijk zouden zijn. Denk aan een fluitje waar een balletje in zit dat door geen enkele opening past, een ketting waarvan de schakels nooit open zijn geweest of een vogel in een kooi zonder deurtje. De Dimension SST 1200 maakt gebruik van extrusie. Hierbij wordt gesmolten ABS (een plasticsoort) door een nauwe ronde opening geperst in een verplaatsbare spuitkop. Het draadje stolt en hierop kan een volgende laag worden geëxtrudeerd. Zo wordt het model laag voor laag opgebouwd. Een tweede materiaal, oplosbaar, wordt gebruikt om zwevende lagen te ondersteunen. Nadat het model is geprint, worden de ondersteuningslagen (supportmateriaal) verwijderd. Het model wordt in één enkele kleur geprint, maar er kan worden gekozen uit meerdere kleuren.

Aan de slag!

Stap 1. Maak een .stl-bestand

Om te beginnen heb je een .stl (stereolithografie) bestand nodig. Bij Saxion FabLab Enschede kun je het .stl-bestand maken door middel van de programma’s SolidWorks, Rhino en/of SketchUp Pro. Open je bestand(en) in één van bovengenoemde programma’s en sla deze vervolgens op als .stl-bestand (‘Save as type .stl’). Je kunt andere 3D-bestanden (bijvoorbeeld .obj, .skp, .wrl of .dxf) omzetten naar een .stl-bestand, maar soms treden er dan afwijkingen op.

Stap 2. Ready for printing?

Controleer of je bestand klaar is om te worden geprint. Let hierbij bijvoorbeeld op losse bodies of open surfaces. Bij twijfel kun je altijd onze assistenten raadplegen of je bestand ‘Ready for printing’ is.

Stap 3. Het bestand opslaan op de FabMoments-netwerkschijf

Het .stl-bestand moet worden opgeslagen op de ‘Fabmoments’-netwerkschijf (F: schijf). Het format zoals je het bestand moet opslaan is als volgt: jaar, maand, dag gevolgd door jouw naam of de naam van het object (bijv. 20160703 – FabLab Dimension).

Stap 4. Print je ontwerp

Stem met de beheerder/assistent af wanneer jouw opdracht(en) geprint kunnen worden en hoe lang dit gaat duren. Een kleine tijdsindicatie: een cm³ geprint materiaal duurt ongeveer 5 à 10 minuten.

Stap 5. Verwijder het supportmateriaal

Na het printen moet het supportmateriaal worden verwijderd. Bij eenvoudige prints kan dit handmatig met een tang of hobbymesje. Is de print complexer, dan kunnen we het supportmateriaal verwijderen door de print te spoelen in een loogbad. Dit duurt al gauw een halve dag en wordt door Saxion FabLab Enschede medewerkers voor je gedaan.

Stap 6. Afwerking

Nadat het supportmateriaal van de print verwijderd is, kan de print nog worden netjes worden afgewerkt. Lijm eventueel afgebroken stukjes vast, schuur oneffenheden weg en/of schilder de print in een gewenste kleur.

Stap 7. Bereken je kosten

Om te berekenen hoeveel de print gaat kosten, is het van belang dat je het gewicht van je print opmeet. Heb je voor je print gebruik gemaakt van assistentie van één van onze medewerkers, het loogbad en/of verschillende kleuren gebruikt? Dan worden ook deze kosten in rekening gebracht. Houd er bij het printen met deze 3D-printer ook rekening mee dat de printer ook materiaal verbruikt om jouw ontwerp te printen, wat extra kosten met zich meebrengt. Check onze kostenpagina voor meer informatie.