1. Workshop vintage posters maken

Organisatie: Saxion Fablab
Uitvoering: Nina Slaager
Workshop:  9 juli 18:00 tot 21:00 uur / Max. 8 personen / Aanmelden via info@fablabenschede.nl
Locatie: Van Galenstraat 20, 7511 JL Enschede.
Kosten: € 50,- p.p. incl. materialen.  Meer informatie over deze kosten vind je op onze website.

Ninapaintina (Nina Slaager)
Al bij het afstuderen aan de Kunstacedemie in 2007 had zij veel belangstelling voor patronen met een betekenis in combinatie met de werkelijkheid in allerlei technieken zoals acryl op doek en zeefdruk met en zonder gebruik van stencils.
Haar  interesse voor Streetart is er altijd al geweest. Iedereen kan genieten van deze kunst op straat en het kan bijdragen aan de omgeving.Het is ook fijn om deze vorm van kunst naar binnen te halen in gebouwen of in huis in de vorm van muur decoraties en schilderijen.
Enkele jaren geleden is zij verder gegaan met Stencil Art, zo wel vanuit haarzelf als in de vorm van opdrachten, alleen of samen met anderen. In 2015 en 2016 deelname aan de Stencil Art Prize in Australië en hier in beide keren 1 van de finalisten geworden.
Soms organiseert zij zelf workshops en soms of werkt zij  mee aan workshops voor verschillende doelgroepen

Onder begeleiding van o.a. Nina Slaager ga je aan de gang met ontwerpen èn uitwerken van een vintage poster. Diverse technieken die zij ook toepast bij haar eigen werk komen aan bod zoals het werken met sjablonen. Voor deze workshop hoef je geen schilder-ervaring te hebben, iedereen kan zich inschrijven. Deze nieuwe techniek wordt toegepast op 1 paneel.
De kosten bedragen € 50,- all in. De workshops gaan door bij voldoende aanmeldingen. Je ontvangt dan uiterlijk een week van tevoren een bevestiging met de details. De kosten kunnen (alleen per pin) voldaan aan de kassa.

2. Creëer een ‘Design Vogelhuis’

Organisatie: Saxion Fablab
Uitvoering: Linda Biemans
Workshops:  25 juni (in FabLab) 2 juli (op locatie) 18:30 tot 21:15 / Aanmelden via info@fablabenschede.nl
Locatie: Saxion FabLab, Van Galenstraat 20, 7511 JL Enschede.
Kosten: Kosten € 75,- p.p. inschrijven verplicht. Max. 6 personen

Linda Biemans, geboren op 25 augustus 1958. Ze werd opgeleid tot balletpedagoog (Hogeschool voor de Kunst te Arnhem), gaf een kwart eeuw een les aan diverse instituten/dependances en had gedurende twintig jaar een eigen goedlopende balletschool. Sinds vijftien jaar is ze bezig zich te bekwamen in het metier van de beeldende kunst. Haar leermeesters in de beeldende kunst zijn Ger Bonsink, Peter Rozenzweig, Mauro Spadaccini, Christoph Klepser en Claudia Farina van de internationale beeldhouwschool Campo dell’ Altissimo in de Toscaanse berglanden.

Tijdens deze workshops zal de focus liggen op het werken met de zowel digitale tekenprogramma’s als het werken met de hand. Onder begeleiding van zowel Linda Biemans als een deskundige van het FabLab op het gebied van digitale productietechnieken (o.a. Trotec lasersnijder), ga je aan de gang met ontwerpen en digitaal bewerken van je files. Daarna gaan we de voorkant van het vogelhuis laten snijden door de laser. Hiermee kun je zeer gedetailleerd werk maken en je eigen creatieve invulling geven aan je vogelhuis,- villa of kasteel!

Tijdens les 2 gaan we het complete huis afmaken van resthout in het atelier van Linda in Almelo.

De kosten bedragen € 75,- all in. De workshops gaan door bij voldoende aanmeldingen. Je ontvangt dan uiterlijk een week van tevoren een bevestiging met de details. De kosten kunnen (alleen per pin) voldaan aan de kassa.

Meld je dan aan via info@fablabenschede.nl

3. Ontwerp een “Folly” met Marcel le Blanc

Organisatie: Saxion Fablab
Uitvoering: Marcel le Blanc
Workshops:  19 juni  16:00 tot 21:00 uur (pauze tussen 18:00 en 18:45 uur) / Aanmelden via info@fablabenschede.nl
Locatie: Saxion FabLab, Van Galenstraat 20, 7511 JL Enschede.
Kosten: Kosten € 50,- p.p. inschrijven verplicht. Min 6 en max. 10 personen.

Welkom in de wereld van docent en schilder tekenaar Marcel Le Blanc werkzaam in Enschede en omgeving. Marcel is vooral gefascineerd door sfeer en licht van een landschap of ruimtelijke voorstelling. Daarnaast werkt hij graag analytisch en onderzoekend, echter dit betekent niet dat het totaal proces zich onttrekt aan intuïtie en gevoel. Je zou kunnen spreken van intuïtieve logica en logische intuïtie: een innerlijk kompas. ‘Ik wordt geïnspireerd door de wereld om mij heen, de natuur, mens, landschap, aan onderwerpen geen gebrek’.

Ontwerp een “Folly”
Follies kwamen in begin 19e eeuw in zwang in Engelse landschapstuinen.
Wat is een “follie”?
Een follie is een bouwwerk(je) dat veel weg heeft van architectuur maar het is geen architectuur. Een fantasiebouwwerk met grappige, fantasie en architectonische elementen.
Follies ontstonden in de 19e eeuw als romantisch bouwwerk. In een landschapstuin werd een folly gebouwd om te mijmeren over verleden tijden waarin “alles beter was”, vandaar romantisch.
Een folly kan ruïne elementen bevatten bijvoorbeeld uit de oudheid, middeleeuwen.
Juist ook in deze tijd kunnen follies met allerlei fantasie gebouwd worden voor tuinen om weg te dromen en of te filosoferen en te verpozen. Alle stijlelementen van oudheid, middeleeuws, modern, postmodern en gebruik materiaal zijn mogelijk. De maker en bedenker heeft dus heel veel mogelijkheden om er zelf iets mee te doen.

Bij de opdracht wordt gewerkt aan fantasie elementen ( architectonische inspiratie ), vormgeving en technische afwerking. Met knutselmateriaal, hout, plastisch materiaal, verf etc. is van alles mogelijk.

De follies worden op schaal gemaakt al naar gelang het inzicht van de deelnemer. Het resultaat kan eventueel fotografisch worden ingepast in een landschap naar keuze. Doe mee aan deze uitdagende opdracht! Interessant voor studenten bouwkunde, kunst en techniek, pabo, deelnemers uit bedrijfsleven, particulieren.

De kosten bedragen € 50,- all in. De workshops gaan door bij voldoende aanmeldingen. Je ontvangt dan uiterlijk een week van tevoren een bevestiging met de details. De kosten kunnen (alleen per pin) voldaan aan de kassa.

Meld je dan aan via info@fablabenschede.nl

4. Masterclass “Acrylic Pouring”

Organisatie: Saxion Fablab
Uitvoering: Dimitri Rafaël
Workshops:  26 juni 19:00 tot 21:30 uur / Aanmelden via info@fablabenschede.nl
Locatie: Saxion FabLab, Van Galenstraat 20, 7511 JL Enschede.
Kosten: Kosten € 75,- p.p. inschrijven verplicht. 6 personen.

Dimitri Rafaël: geeft al workshops sinds 1987 in diverse technieken (graffiti, gemengde technieken, etc.)

Samen met Dimitri volgt u de masterclass “Acrylic Pouring”. Met deze techniek creëer je eenvoudig prachtige patronen. Er zijn verschillende mogelijkheden, de flip cup techniek, the dirty pour techniek of de swipe techniek.
Door het mengen van deze verschillende vloeistoffen ontstaat er een mengsel dat spectaculaire effecten veroorzaakt. Er ontstaat een ‘kantachtig’ weefsel met cellen en bijzondere kleureffecten.
Voor deze workshop hoef je geen schilderervaring te hebben, iedereen kan zich inschrijven. Deze nieuwe techniek wordt toegepast op 1 paneel van 40 x  40 cm.
De kosten voor deze masterclass bedragen € 75,00 all in ( inclusief vloeibare verf, 1 paneel (formaat 40 cm x 40 cm), additieven, siliconen, mengbekers en roerstokjes ).

De kosten bedragen € 75,- all in. De workshops gaan door bij voldoende aanmeldingen. Je ontvangt dan uiterlijk een week van tevoren een bevestiging met de details. De kosten kunnen (alleen per pin) voldaan aan de kassa.

Meld je aan via info@fablabenschede.nl

5. Workshop Willemien Nijman

Organisatie: Saxion Fablab
Uitvoering: Willemien Nijman
Workshops:  3 juli start 16:00 uur einde 19:30. Pauze van 17:30 tot 18:00 Dan bent u in de gelegenheid om iets te eten in de kantine van het Saxion (niet inbegrepen) / Aanmelden via info@fablabenschede.nl
Locatie: Saxion FabLab, Van Galenstraat 20, 7511 JL Enschede.
Kosten: Kosten € 50,- p.p. inschrijven verplicht. 6 personen

Willemien Nijman is in 2001 afgestudeerd aan de AKI in Enschede, richting gemengde media. En dat is wat zij nog steeds doet; allerlei materialen en technieken worden toegepast zodat wereldjes op zich ontstaan.
Naast drie grote mozaïekbanken, de zogenoemde Social Sofa’s, geplaatst in de gemeente Borne, maakt zij veel mozaïekobjecten van afvalmateriaal, van mooie scherven van serviesgoed aangevuld met kapotte sieraden, stukjes van reflectoren, knopen etc.
Telkens mooie kleurrijke objecten om van alle kanten te bekijken en zo steeds weer iets nieuws te ontdekken, soms mooi als object op zich, soms ook met een praktische functie zoals een opbergruimte, sieradendoosje, kaarshouder of vaas.

De laatste jaren werkt zij ook veel op stof, ook weer combinaties van oud en nieuw. Fotografische afbeeldingen op textiel, genaaid met de naaimachine en verfijnde details met de hand waardoor verhalen verschijnen op oude stof, dat kan een kledingstuk zijn, of een oud gordijn of hand geborduurde servet. Iconen verrijzen hierbij en worden geëerd, zoals Frida Kahlo, Maria, Brigitte Bardot, Freddie Mercury en Amy Winehouse. Steeds vaker komen vrouwen van dichterbij, uit eigen land, aan bod. Vrouwen met een visie, kracht of uitstraling waar je graag naar kijkt of die je bewonderd. Maar ook de vrouwen uit haar persoonlijke leven verschijnen vaker, want ook daarin zitten verhalen die verteld mogen worden.
Tijdens deze workshop gaan we iconen  zoals hierboven genoemd lasersnijden en pimpen. Een afbeelding wordt met behulp van de laser over gebracht op triplex om zelf verder te bewerken met (verf, pailletten, knopen, nagellak, lint, stof, kraaltjes etc.) tot je eigen unieke kunstwerk. Keuze uit 4 voorbeelden (reeds bewerkt). Meisje met de Parel, Frida Kahlo, David Bowie, Freddy Mercury.

De kosten bedragen € 75,- all in. De workshops gaan door bij voldoende aanmeldingen. Je ontvangt dan uiterlijk een week van tevoren een bevestiging met de details. De kosten kunnen (alleen per pin) voldaan aan de kassa.

Meld je aan via info@fablabenschede.nl