Over de Markforged Mark One

De MarkForged Mark One is ontworpen om sterke composietmaterialen 3D te printen. De MarkForged Mark One Standard kan 3D-delen, gereedschappen en armaturen 3D printen met een hogere sterkte-tot-gewichtverhouding dan aluminium. De opvolger is de Mark Two. Dit is een van de weinige 3D-printers die nylon kan printen met koolstofvezels, kevlar en glasvezels. Duurzame prints die meer dan 27 keer sterker zijn dan ABS-prints.

Let op! Deze machine is voornamelijk bedoeld om mee te testen en te experimenteren. Het vergt veel aandacht en tijd om er een goede print uit te krijgen.  Heb je interesse om met deze printer te werken of te experimenteren? Neem dan even contact met ons op.

Aan de slag!

Stap 1. Maak een .stl-bestand

Om te beginnen heb je een .stl (stereolithografie) bestand nodig. Bij Saxion FabLab Enschede kun je het .stl-bestand maken door middel van de programma’s SolidWorks, Rhino en/of SketchUp Pro. Open je bestand(en) in één van bovengenoemde programma’s en sla deze vervolgens op als .stl-bestand (‘Save as type .stl’). Je kunt andere 3D-bestanden (bijvoorbeeld .obj, .skp, .wrl of .dxf) omzetten naar een .stl-bestand, maar soms treden er dan afwijkingen op.

Stap 2. Ready for printing?

Controleer of je bestand klaar is om te worden geprint. Let hierbij bijvoorbeeld op losse bodies of open surfaces. Bij twijfel kun je altijd onze assistenten raadplegen of je bestand ‘Ready for printing’ is. Let op! Als je gebruik maakt van beide extruders, dien je hiermee rekening te hebben gehouden in je ontwerp!

Stap 3. Het bestand opslaan op de FabMoments-netwerkschijf

Het .stl-bestand moet worden opgeslagen op de ‘Fabmoments’-netwerkschijf (F: schijf). Het format zoals je het bestand moet opslaan is als volgt: jaar, maand, dag gevolgd door jouw naam of de naam van het object (bijv. 20160703 – FabLab BCN3D).

Stap 4. Print je ontwerp

Stem met de beheerder/assistent af wanneer jouw opdracht(en) geprint kunnen worden en hoe lang dit gaat duren.

Stap 5. Verwijder het supportmateriaal

Na het printen moet het supportmateriaal worden verwijderd. Bij eenvoudige prints kan dit handmatig met een tang of hobbymesje.

Stap 6. Afwerking

Nadat het supportmateriaal van de print verwijderd is, kan de print nog worden netjes worden afgewerkt. Lijm eventueel afgebroken stukjes vast, schuur oneffenheden weg en/of schilder de print in een gewenste kleur.

Stap 7. Bereken je kosten

Om te berekenen hoeveel de print gaat kosten, is het van belang dat je het gewicht van je print opmeet. Heb je voor je print gebruik gemaakt van assistentie van één van onze medewerkers? Dan worden ook deze kosten in rekening gebracht. Check onze kostenpagina voor meer informatie.