Kasteel Twickel ontwikkelde in samenwerking met een aantal andere partijen een uniek product: zeepjes gemaakt van vlas. Het produceren van deze bijzondere producten was voor Twickel geen enkel probleem, maar voor het opdrukken van de logo’s was een maatoplossing nodig. Hier raakten wij betrokken bij de opdracht. 

Vlaszeepjes
Vlas is een natuurlijk gewas dat de basisgrondstof vormt van linnen. Dit materiaal lijkt op het eerste gezicht niet iets dat je tot zeep zou kunnen verwerken, maar er blijkt meer mogelijk te zijn! Dit door een creatieve combinatie van meerdere grondstoffen. Zo zijn er voor de geur onder andere sinaasappelschillen toegevoegd aan de zeepjes.

Alle verwerkte materialen – van het vlas tot de sinaasappels die de geur genereren – maar ook de kennis om de vlaszeepjes te vervaardigen – komt uit Twente. Klik hier voor meer informatie over de productie van dit bijzondere product.

Vervaardiging zeepjes
De zeep wordt in de gewenste vorm gegoten, waarna het een maand nodig heeft om hard te worden.  Gedurende deze periode zijn de zeepjes ‘kneedbaar’ genoeg om ze een aangepaste vorm te geven. Dát is wanneer wij de logo’s gaan toevoegen.

Het opdrukken van de logo’s
Al snel werd bepaald dat wij het beste een rond malletje kunnen maken van VeroBlue, zodat wij het logo op de zeepjes kunnen ‘rollen’. Dit beperkt de druk, waardoor de zeepjes niet ‘geplet’ zullen worden. De ronde vorm van de ‘drukpers’ die wij hiervoor bedachten is ontworpen met behulp van Blendl-software.