Skip to main content


Afgelopen maand heeft ontwerper / onderzoeker Iman Hadzhivalcheva van Saxion Lectoraat ID fantastisch nieuws ontvangen bij bekendmaking van de winnaars van Kamp-c’s ontwerpwedstrijd voor 3D-betonprinttoepassingen. Imans’ ontwerp van een Hot Tub 2.0 won namelijk de eerste prijs van het publiek en van de jury in de categorie Interieurtoepassingen!

Het bad is een parametrisch gemodelleerd item dat zijn geometrie bijwerkt op basis van hoeveel mensen het willen gebruiken en wat de beschikbare ruimte is. Om de warmteoverdracht sneller te maken, kan een koperen spoel in de kamer worden geïnstalleerd. Het object kan ook worden gebruikt als een eenvoudige open haard met twee banken aan de voorkant die holle ruimte hebben om hout op te slaan.
“Het vinden van creatieve toepassing van 3D-beton printing is nog steeds een uitdaging. De kracht van 3DCP ligt in de mogelijkheid om unieke, organische en vloeiende geometrieën te creëren. Met deze technologie is het ook mogelijk om complexe geometrieën te maken en functie-integratie te implementeren. Deze sterke punten waren mijn uitgangspunten voor het ontwerp dat ik probeerde te implementeren in de laatste geometrie van het object. “ – Iman Hadzhivalcheva
Kamp C is een centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de bouw gevestigd in België. Onlangs voltooiden ze een huis met twee verdiepingen dat volledig was gemaakt via 3D-betonprinten met behulp van de grootste beton-3D-printer in Europa.

Bekijk ook de video op LinkedIn