Vandaag zijn we te vinden bij Techconn: hét podium voor techniek. Samen met Saxion collega René Groothedde, projectleider 3D Metaal Printen, ontmoeten we bedrijven, ondernemers en opdrachtgevers uit de innovatieve maakindustrie en informeren we hen o.a. over welke oplossingen 3D (metaal)printen hen kunnen bieden.

‘We zijn  op zoek naar 6 tot 10 nieuwe bedrijven voor een onderzoek dat een antwoord moet geven op de vragen: hoe, voor wat, waar en wanneer 3D metaalprinten toe te passen?’, zo vertelt René Groothedde,  projectleider 3D metaal printen van de Hogeschool Saxion. Want gebrek aan kennis staat de ontwikkeling van het 3D metaal printen bij industriele bedrijven in de weg. ‘Belangrijk is dat die kennis er komt. Naast dit project gaan we met de koplopers op het gebied van 3D printen geavanceerd onderzoek doen. Ik durf wel te zeggen dat we op het gebied van kennis van 3D metaalprinten voorop lopen’, aldus Groothedde. Hij is morgen op de Techconn aanwezig om kennis te delen, bedrijven te informeren en te interesseren voor zijn onderzoek. De Techconn beurs ‘voor beslissers uit de maakindustrie’ begint morgen 15 juni om 10.00 uur in het Hazemeijer te Hengelo en vindt voor de tweede keer plaats.

Kennis 3D metaalprinten ontbreekt bij bedrijven
Voor welke onderdelen welke productiemethode (bijv. CNC frezen, vonken, EDM, gieten of 3D metaalprinten) gebruikt moet worden, ligt niet altijd voor de hand. Zeker niet als de kennis ontbreekt over de mogelijkheden die er zijn. Vaak doen bedrijven dan concessies, omdat kennis over bepaalde productiemethoden zoals ook 3D printen ontbreekt. 3D metaalprinten is niet zozeer vervangend voor de bestaande methoden. Meestal is er iets speciaals of extra’s, waardoor juist 3D printen de oplossing is. Kennis hierover is dus belangrijk.

Op Techconn staan wij met een 3D-scanner en 3D-printer. Bij het FabLab maken hier veel studierichtingen gebruik van, zoals Industrieel Productontwerpen, Werktuigbouwkunde, Mechatronica, Technische Natuurkunde en Technische Bedrijfskunde. ‘Saxion is een grote organisatie en bedrijven weten niet altijd waar ze moeten zijn als ze met ons in contact willen komen. Tijdens Techconn kunnen bedrijven eenvoudig bij ons terecht. ‘We hopen met interessante bedrijven in contact te komen om samen verder onderzoek te kunnen doen naar 3D metaalprinten’. Daarnaast zijn we er om te informeren over 3D metaalprinten en over samenwerking met Saxion, aldus René Groothedde.