Skip to main content

Mastering 3D

“Mastering 3D” de naam zegt het eigenlijk al, het ultieme doel van dit keuzevak is “alles leren over 3D printen”. Als onderdeel van de minor CDDM hebben studenten van diverse opleidingen binnen Saxion keihard gewerkt om het 3D printen onder de knie te krijgen.

De opdracht dit jaar: Ontwerp en maak een duikboot (dus waterdicht), en zorg daarnaast dat deze middels een klein motortje en aandrijving met controller door het water kan bewegen. Docenten Paul Gröneveld, Jochem Nijs en FabLab collega Leo Kuipers proberen iedere keer weer vol passie het onderwijs vorm te geven middels realistische ontwerpopdrachten. Dit om studenten te enthousiasmeren en hun vermogen te stimuleren om met hun skills dit vak extra zin, kleur en glans te geven.

Met een rugzak vol kennis, leerzame momenten, indrukwekkende ervaringen en ja, ook mislukkingen hebben de studenten een hele reis afgelegd. Zijn zij nu een ‘master’ op het gebied van 3D printen?

Het antwoord hierop is niet zo makkelijk te geven. Waarschijnlijk was de reis belangrijker dan de bestemming. De ontwikkeling van vernieuwende producten gecombineerd met vernieuwende technologische mogelijkheden bieden een springplank voor innovatieve, zinvolle en maatschappelijk relevante producten. Maar de wijze waarop we hier gebruik van gaan maken blijft een onderzoek dat nog lang niet is afgerond.