Skip to main content

Op vrijdagmiddag 10 november ontvingen wij een aantal basisschoolleerlingen in het FabLab om samen aan de slag te gaan met techniek! Deze bijeenkomst was een initiatief van de opleiding pabo aan Saxion in Enschede. De docenten verkenden samen met hun leerlingen de technieken van het FabLab!

De leerlingen maakten kennis met onze Trotec Lasersnijder

Onze technieken leerden ze kennen in twee afzonderlijke workshops: ‘zelf ontwerpen voor digitaal maken’ en ‘onderzoeken van elektrische componenten’.

Zelf ontwerpen voor digitaal maken
De kinderen maakten kennis met graveren en 3D-printen. Ze maakten een ‘platte’ tekening, die via een smartphone ingescand werd als vectorbestand. Dit vectorbestand kon via Illustrator omgezet worden naar een ‘graveerbestand’. Vervolgens was het tijd om te graveren!

Van platte tekening…

Naar houten telefoonhouder!

Onderzoeken van elektronische componenten
In de tweede workshop brachten de leerlingen de werking van een lamp in kaart; door verschillende kaartjes in de juiste volgorde te leggen ‘ontleedden’ ze de werking van een lamp. Vervolgens zetten ze zelf een ‘lamp’ in elkaar door middel van MicroBits – een soort minicomputertjes waarmee basisschoolleerlingen de basis van programmeren wordt bijgebracht.

De lesmiddelen: functiekaartjes en een echte lamp!

De kinderen ervaarden hands-on wat er in FabLab mogelijk is: je eigen idee uitwerken aan de hand van de nieuwste technologie!

Klik hier voor meer informatie over MicroBits.