Stage-opdrachten

Wil jij graag 3D print specialist of FabLab Expert worden? En wil jij alle kneepjes van onze machines leren, maar ook in contact komen met klanten en bedrijven? Ben jij Industrieel Productontwerp-, Werktuigbouwkunde- of Fashion and Textile Technologies-student?

Dan zijn wij op zoek naar jou! Saxion FabLab Enschede heeft namelijk altijd  doorlopende vacatures beschikbaar.
Nieuwsgierig en wil je graag reageren? Stuur dan je CV met een korte motivatie naar info@fablabenschede.nl of kom bij ons langs tijdens de open inloop!

Daarnaast hebben we opdrachten voor stage en afstuderen bij Saxion FabLab Enschede in samenwerking met het Lectoraat Industrial Design en bedrijven.

Hieronder een kort overzicht. Op de volgende pagina’s vind je meer info per opdracht.

Saxion FabLab Enschede

  1. Stage: Word FabLab Expert!
  2. Stage of afstuderen: Ontwerp voorbeeldproduct 3d frees + handleiding
  3. Stage of afstuderen: 3D printen van multilayer PCB’s.
  4. Stage of afstuderen: FabLab Social Media Goeroe
  5. Stage of afstuderen: Opzet self-service 3D print station
  6. Stage of afstuderen: Respiration Logger
  7. Stage: opzet en case IoT-lab.
De precieze formulering van de opdrachten wordt aangepast aan de vereisten van de studierichting en of het een stage dan wel afstudeeropdracht wordt.
1.    Word FabLab – Expert!

Stage opdracht

Opleiding: IPO, Wb, MT, K&T, Electro of TI

Wil jij een 3D expert worden? In het FabLab komen dagelijks klanten met diverse (ontwerp) vragen en werken we met diverse 3D printers en printtechnieken. Je gaat aan de slag met:

verschillende kleine en grote (klant)projecten. Hierbij doorloop je (een groot deel van) het ontwerpproces, onder leiding van experts die (bijna) alles kunnen maken.

En/of

– experimenteren met verschillende machines en materialen. De ontwikkelingen staan niet stil. Er komen vele nieuwe materialen & technieken beschikbaar die nieuwe technische toepassingen bieden. Doel van de opdracht is experimenteren met de nieuwe materialen en technische knowhow van deze nieuwe materialen ontwikkelen en vastleggen. Dit kan dan door FabLab klanten gebruikt worden.

– je werkt ook mee aan events, demonstraties en workshops waar je jouw projecten kunt tonen.

– je kunt volop werken aan het behalen van jouw stage leerdoelen.

 

2.    Ontwerp voorbeeldproduct 3d frees + handleiding

Stage opdracht

Afstudeeropdracht

Opleiding: IPO, Wb, K&T.

Het FabLab heeft een grote CNC freesmachine waar zowel 2D als ook 3D bewerkingen mee uitgevoerd kunnen worden. Met de freesmachine kun je bijvoorbeeld uit vlakke plaatmateriaal je eigen meubels maken. Maar je kunt met de freesmachine meer dan alleen objecten uit vlakke plaat uitfrezen. Met de FabLab freesmachine kun je ook 3D frezen.  Kom jij die nieuwe mogelijkheden van het 3D frezen in FabLab uitzoeken?

Het doel van deze opdracht is om de mogelijkheden van het 3D CNC Frezen te leren kennen, inspirerende voorbeelden te fabriceren en de opgedane kennis en ervaringen te verwerken in een goede bruikbare gebruikshandleiding.

3.    3D printen van multilayer PCB’s

Stage opdracht / Afstudeeropdracht

Opleiding: Elektrotechniek

In samenwerking met Benchmark Electronics.

Bij het realiseren van prototypes en functionele modellen is er vaak behoefte aan een nieuwe PCB. Bij compacte en/of complexere cirquits wordt daarmee vaak gebruik gemaakt van multilayer PCB’s. Hierbij is het momenteel gebruikelijk om deze te te bestellen. De levertijd die daarbij komt kijken is al snel een week, welke bij een eventuele ontwerpfout kan oplopen tot meerdere weken.

Met het oog op iteratie stappen en rapid prototyping is het wenselijk om deze PCB’s sneller te realiseren voor het ontwikkelen en testen van ontwerpen.

I.s.m. Benchmark Elektronics is een geavanceerde PCB printer beschikbaar binnen het FabLab. Het doel van deze opdracht is de mogelijkheden & beperkingen van deze machine te leren kennen en te komen tot concrete toepassingen.

4.    FabLab Social Media Goeroe

Stage opdracht / Afstudeeropdracht

Wordt jij onze social media goeroe?

Opleiding: Media, Communicatie & Informatie, Marketing of vergelijkbaar

Is social media helemaal jouw “ ding” en ben je niet bang om je eigen creativiteit te vertalen naar een adequaat plan om deze vervolgens te integreren ? Dan ben jij mogelijk de ideale stagiare die wij zoeken voor het Saxion FabLab.

Wat ga je doen?

– Je houdt je dagelijks bezig met social media en wordt onze vliegende reporter.

– Je gaat flink de bloemetjes buiten bloggen, twitteren, facebooken en instagrammen.

– Je bepaalt, in overleg met de communicatie collega’s, een stijl voor op de site en socials en ontwikkelt creatieve ideeën.

– Je richt, samen met de communicatie collega’s, de webcare zo in dat het voor verschillende mensen te gebruiken is.

– Je bent een schrijftalent met een scherpe pen die onze verschillende doelgroepen goed weet aan te spreken. 

5.    Opzet self-service 3D print station

Stage opdracht / Afstudeeropdracht

Opleiding: Technische Bedrijfskunde \ Facility Management \ Ondernemerschap & Retail Management

Om de 3D printer technieken breder beschikbaar te maken binnen verschillende opleidingen is er behoefte aan een compleet self-service / self-planning 3D-printer park binnen het FabLab. Hier kunnen studenten van verschillende opleidingen hun ontwerpen zelfstandig printen. Hiervoor moet een slimme organisatorische manier worden gevonden, waardoor zonder tussenkomst van derden prints worden gepland, beheerd en gerund door de student gebruikers.

Wat ga je doen?

–     Je bepaalt, in overleg met begeleiding, hoe het in zo laagdrempelig mogelijk kan worden opgezet.

–     Je verzamelt op basis van metingen en interviews de efectiviteit van de geimplementeerde oplossing

–     Je draagt verbeteringen aan op basis van je bevindingen.

6.    Respiration Logger

Stage opdracht

Afstudeeropdracht

Opleiding: Elektrotechniek, IPO, Fashion & Textile Technolgies

In Modern society many people experience an overflow of stimuli. Combined with a busy life and high expectation can lead to over-activity, stress, illness and burn-out. Many of these people benefit from training their breathing to reduce stress and improve their overall wellbeing.

It is expected that breathing techniques can be trained more efficient when there is active monitoring, an objective evaluation and bio-feedback in everyday conditions.

In order to research and test the efficiency of the training an portable respiration logger will need to be developed, which can be utilised during everyday activities

Currently there is no available option that provides this.

The goal of the project is therefore to design and produce a prototype which can be used for experimentation, testing, and training of respiration training techniques.

Based on a use study the design can then be optimised for better results.

7.    Opzet IoT-lab en case

Stage opdracht / Afstudeeropdracht

Opleiding: Elektrotechniek, Creative Media & Game Technology

Steeds meer apparaten worden via internet aan elkaar gekoppeld, het zogenoemde “Internet of Things”. Daarbij worden metingen van het ene apparaat verwerkt en verstuurd naar andere apparaten die instellingen veranderen. Op die manier kan bijvoorbeeld een ruimte op constante temperatuur worden gehouden, maar op deze manier kan ook in een publieke ruimte ervoor gezorgd worden dat bijvoorbeeld grote aantallen mensen toch soepel hun weg kunnen vinden.
In het nieuw op te zetten IoT-lab ga je op zoek naar situaties waar IoT technologie op toegepast kan worden. Je gaat experimenteren met IoT toepassingen en voorlichtingsmateriaal ontwikkelen om bezoekers uit te leggen wat IoT kan betekenen. Er zullen ook workshops ontwikkeld worden waarin met bedrijven IoT applicaties ontwikkeld worden.

Deze opdracht is geschikt voor een student Elektrotechniek of Game Technology met interesse in programmeren en internet.

Heb je interesse in een opdracht van Saxion FabLab Enschede?

Stage of afstuderen

Tijdens een stage werk je meestal aan meerdere opdrachten, één of twee grotere opdrachten en een aantal kleinere. In overleg wordt een keuze gemaakt uit de opdrachten. Daarbij wordt gekeken naar de door jou te bereiken leerdoelen. Een onderdeel van je stage is ervaring op doen in het FabLab. Als je gaat afstuderen werk je aan één grote opdracht. De opdracht bestaat uit een ontwerpopdracht in combinatie met een stuk onderzoek en geschied in samenwerking met één of meerdere bedrijven.

Meer informatie over lectoraat Industrial Design vind je op www.saxion.nl/id.

 

Wil je meer informatie over een opdracht of direct solliciteren?

Mail dan zo snel mogelijk je motivatie, CV en eventueel portfolio naar Sebastiaan Moes via info@fabLabenschede.nl.

Eerst meer informatie? Bel ons op 088-0191411 of kom gewoon even binnen lopen! Je vindt FabLab hier: locatie Edith Stein, Gebouw Ainsworth, ruimte N-1.22 | Van Galenstraat 20, Enschede.