Stage-opdrachten

Wil jij graag 3D print specialist of FabLab Expert worden? En wil jij alle kneepjes van onze machines leren, maar ook in contact komen met klanten en bedrijven? Ben jij Industrieel Productontwerp-, Werktuigbouwkunde- of Fashion and Textile Technologies-student?

Dan zijn wij op zoek naar jou! Saxion FabLab Enschede heeft namelijk altijd  doorlopende vacatures beschikbaar.
Nieuwsgierig en wil je graag reageren? Stuur dan je CV met een korte motivatie naar info@fablabenschede.nl of kom bij ons langs tijdens de open inloop!

Daarnaast hebben we opdrachten voor stage en afstuderen bij Saxion FabLab Enschede in samenwerking met het Lectoraat Industrial Design en bedrijven.

Hieronder een kort overzicht saxion.nl/bedrijven/stage-en-afstuderen

Kijk hier voor het complete overzicht van actuele stage-opdrachten: 181031 stage-afstudeeropdrachten FABLAB

En kijk hier voor het aanvraagformulier

Saxion FabLab Enschede

  1. Stage: Word FabLab Expert!
  2. Stage: Chemisch Lab Manager
  3. Stage of afstuderen: Gebruiksonderzoek thuis en in het ziekenhuis
  4. Stage of afstuderen: 3D printen van multilayer PCB’s.
  5. Stage of afstuderen: FabLab Social Media Goeroe

 

 Opdracht en opleiding

Stage opdracht

Afstudeeropdracht

De precieze formulering van de opdrachten wordt aangepast aan de vereisten van de studierichting en of het een stage dan wel afstudeeropdracht wordt.

1.    Word FabLab – Expert!

Stage opdracht

Opleiding: IPO, Wb, MT, K&T, Electro of TI

Wil jij een 3D expert worden? In het FabLab komen dagelijks klanten met diverse (ontwerp) vragen en werken we met diverse 3D printers en printtechnieken. Je gaat aan de slag met:

verschillende kleine en grote (klant)projecten. Hierbij doorloop je (een groot deel van) het ontwerpproces, onder leiding van experts die (bijna) alles kunnen maken.

En/of

– experimenteren met verschillende machines en materialen. De ontwikkelingen staan niet stil. Er komen vele nieuwe materialen & technieken beschikbaar die nieuwe technische toepassingen bieden. Doel van de opdracht is experimenteren met de nieuwe materialen en technische knowhow van deze nieuwe materialen ontwikkelen en vastleggen. Dit kan dan door FabLab klanten gebruikt worden.

– je werkt ook mee aan events, demonstraties en workshops waar je jouw projecten kunt tonen.

– je kunt volop werken aan het behalen van jouw stage leerdoelen.

Een uitgebreide vacature omschrijving vind je via:

http://www.saxion.nl/designentechnologie/site/onderwijs/onderwijs/stage_afstuderen

2.    Chemisch Lab Manager!

Stage opdracht / Afstuderen

Opleiding: Chemie

Binnen het FabLab vinden dagelijks veel verschillende experimenten plaats door mensen met veel verschillende achtergronden, ook in het chemisch lab. De uitdaging die we je bieden, om mensen met verschillende achtergronden te laten werken in een lab omgeving.

Jij gaat aan de slag met het chemisch lab binnen het FabLab, waar je verantwoordelijk bent voor de organisatie binnen het lab. Je kunt mensen motiveren om veilig en verantwoord te werk te gaan, en hebt organiserend vermogen en oog voor structuur.

Daarnaast is er de mogelijkheid om je eigen experimenten op te zetten en uit te voeren met de apparatuur binnen en buiten het chemisch lab.

3.   Gebruiksonderzoek thuis en in het ziekenhuis

Stage opdracht / Afstuderen

Opleiding: Verpleegkunde  / Gezondheid en Technologie

Je gaat gebruiksonderzoek opzetten en uitvoeren voor het Home Flow Meter. Daarbij wordt je begeleid door een onderzoeker van het lectoraat Industrial Design en het bedrijf Novio Pelvic. Je bezoekt mensen thuis en in het ziekenhuis die voor enige tijd moeten bijhouden hoeveel urine ze per keer kunnen produceren. Novio Pelvic heeft hiervoor een product ontwikkeld daarmee ga je dit onderzoek doen. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek ontwerp je een nieuw product of herontwerp je onderdelen van dit product.

4.    3D printen van multilayer PCB’s

Stage opdracht / Afstudeeropdracht

Opleiding: Elektrotechniek

In samenwerking met Benchmark Electronics.

Bij het realiseren van prototypes en functionele modellen is er vaak behoefte aan een nieuwe PCB. Bij compacte en/of complexere cirquits wordt daarmee vaak gebruik gemaakt van multilayer PCB’s. Hierbij is het momenteel gebruikelijk om deze te te bestellen. De levertijd die daarbij komt kijken is al snel een week, welke bij een eventuele ontwerpfout kan oplopen tot meerdere weken.

Met het oog op iteratie stappen en rapid prototyping is het wenselijk om deze PCB’s sneller te realiseren voor het ontwikkelen en testen van ontwerpen.

I.s.m. Benchmark Elektronics is een geavanceerde PCB printer beschikbaar binnen het FabLab. Het doel van deze opdracht is de mogelijkheden & beperkingen van deze machine te leren kennen en te komen tot concrete toepassingen.

5.    FabLab Social Media Goeroe

Stage opdracht / Afstudeeropdracht

Wordt jij onze social media goeroe?

Opleiding: Media, Communicatie & Informatie, Marketing of vergelijkbaar

Is social media helemaal jouw “ ding” en ben je niet bang om je eigen creativiteit te vertalen naar een adequaat plan om deze vervolgens te integreren ? Dan ben jij mogelijk de ideale stagiare die wij zoeken voor het Saxion FabLab.

Dagelijks zijn in het FabLab creatievelingen bezig om hun ideeen werkelijkheid te maken. Help jij hun creaties in de spotlight te zetten?

 Wat ga je doen?

– Je houdt je dagelijks bezig met social media en wordt onze vliegende reporter.

– Je bepaalt, in overleg met de communicatie collega’s, een stijl voor op de site en socials en ontwikkelt creatieve ideeën.

– Je richt, samen met de communicatie collega’s, de webcare zo in dat het voor verschillende mensen te gebruiken is.

– Je bent een schrijftalent met een scherpe pen die onze verschillende doelgroepen goed weet aan te spreken.

 

Heb je interesse in een opdracht van Saxion FabLab Enschede?

Stage of afstuderen

Tijdens een stage werk je meestal aan meerdere opdrachten, één of twee grotere opdrachten en een aantal kleinere. In overleg wordt een keuze gemaakt uit de opdrachten. Daarbij wordt gekeken naar de door jou te bereiken leerdoelen. Een onderdeel van je stage is ervaring op doen in het FabLab. Als je gaat afstuderen werk je aan één grote opdracht. De opdracht bestaat uit een ontwerpopdracht in combinatie met een stuk onderzoek en geschied in samenwerking met één of meerdere bedrijven.

Meer informatie over lectoraat Industrial Design vind je op www.saxion.nl/id.

 

Wil je meer informatie over een opdracht of direct solliciteren?

Mail dan zo snel mogelijk je motivatie, CV en eventueel portfolio naar Eddy Rodijk via info@fabLabenschede.nl.

Eerst meer informatie? Bel ons op 088-0191411 of kom gewoon even binnen lopen! Je vindt FabLab hier: locatie Edith Stein, Gebouw Ainsworth, ruimte N-1.22 | Van Galenstraat 20, Enschede.