Op donderdagochtend 22 december werd door 6 burgemeesters van de gemeentes Wierden, Tubbergen, Rijssen-Holten, Twenterand, Almelo en Hellendoorn de high tech 3D-geprinte ‘Het verzet kraakt’ puzzel gelegd. Hiermee is tevens het ‘Pact van Daarle’ gesloten en de bijdrage van de burgemeesters aan dit project toegezegd. 

‘Het verzet kraakt’ is een Twents communityproject naar aanleiding van de grootste bankroof aller tijden in november 1944 door het verzet. Dit project bestaat uit exposities en een theater- en filmproductie. Met het leggen van deze puzzel en het sluiten van het pact hebben de burgemeesters toegezegd een bijdrage te leveren aan dit project.

Ontwikkeling high tech puzzel
In opdracht van Twente Branding en de Gemeente Wierden werd Saxion FabLab Enschede benaderd om het logo van dit project op innovatieve en creatieve wijze om te zetten naar een high tech puzzel, bestaande uit zes stukken. Naast dat we dit logo 3D-geprint hebben, kon de puzzel letterlijk worden gelegd op een lasergesneden onderbord.

Over het project ‘Het verzet kraakt’
15 november 1944, acht uur ‘s avonds. Acht verzetsmensen uit Almelo en omliggende dorpen en buurtschappen pleegden de grootste bankroof uit de Nederlandse geschiedenis. Ruim 46,1 miljoen gulden werd buitgemaakt: een recordbedrag tot op de dag van vandaag.
Door domme pech kon een groot deel van de overvalplegers later gepakt worden en kregen de Duitsers het geroofde geld weer in handen. De verzetsmensen stierven in de concentratiekampen, slechts een paar overleefden de oorlog.
‘Het Verzet Kraakt’ is een verhaal van heldenmoed, saamhorigheid en over je eigen grenzen heengaan. Acht mensen, acht jonge mannen voerden de roof in Almelo uit. Maar, alleen door de hulp van velen uit de omgeving van de stad kon de roof binnen twee weken beraamd en uitgevoerd worden. Hoe was het in die tijd? Hoe hebben ze het voor elkaar gekregen. En wat heeft het ons, anno 2016, gebracht?
Dit en de daadwerkelijke waarheid achter de grootste bankroof aller tijden wordt zowel in de vorm van een expositie als een theater- en filmproductie aan het grote publiek gepresenteerd.

>> Lees hier het nieuwsitem van RTV-oost

One Comment