Skip to main content

Smart Enschede is de samenwerkingsagenda die de duurzame economische ontwikkeling van de stad en regio stimuleert. Belangrijk is het aantrekken, boeien en binden van talent. De samenwerking wordt gevormd door de Gemeente Enschede, Universiteit Twente, hogeschool Saxion, AKI ArtEZ en ROC van Twente. Op dinsdag 5 december bekrachtigden de partners hun samenwerking door hun handtekening te plaatsen onder een convenant. 

Smart Enschede
De samenwerkingsagenda Smart Enschede wordt vertaald naar concrete ideeën, waarin het thema ‘talent’ een prominente rol speelt. Burgemeester Onno van Veldhuizen licht de ambities van de deelnemende partners toe: “Enschede staat bekend als stad van innovatie. De aanwezige ruimte, kennis en faciliteiten bieden ideale omstandigheden om tot baanbrekende innovaties te komen. Deze unieke factoren brengen we bijeen in ‘Smart Enschede’. Wij stellen onze stad beschikbaar voor nieuwe concepten, producten en oplossingen. En laten onze inwoners en bezoekers als eerste profiteren van hun innovaties.”

De deelnemende partners ondertekenen het convenant

 

Professor Maarten van Steen (Wetenschappelijk directeur Instituut CTIT van de Universiteit Twente) ziet de samenwerking als een belangrijke stap vooruit: “Het is uniek om te zien hoe alle kennisinstellingen en een gemeente zo de handen ineen slaan om talent en bedrijvigheid te stimuleren. Dat de focus op de vroege integratie van technologie en maatschappij ligt, illustreert het maatschappelijk belang van wetenschappelijk en toegepast onderzoek”.

Multidisciplinair samenwerken in Enschede Lab
De samenwerking vertaalt zich naar vijf concrete thema’s, waar ‘Multidisciplinair samenwerken in Enschede Lab’ een wezenlijk onderdeel van uit maakt. FabLab Enschede werkt  net als het Ondernemerslab (ROC van Twente), Stadslab, AKI en het DesignLab (Universiteit Twente) samen met studenten, inwoners en de gemeente aan innovatieve en duurzame oplossingen voor de stad van morgen. Studenten van alle niveaus en disciplines dragen met hun actuele kennis en creatieve en ondernemende vaardigheden bij aan het uitvoeren van projecten die Enschede vooruit helpen.

De Goedheiligman honoreerde de samenwerking met een korte toespraak


Rol van FabLab Enschede
Wij als FabLab Enschede zijn gericht op het delen van technische kennis en het stimuleren van creatieve innovaties. Dit doen wij door wekelijks onze technologie en kennis beschikbaar te stellen voor iedereen die concrete ideeën heeft. De insteek van het FabLab is dat ieder idee uitgevoerd kan worden door het te verbinden met de juiste technologie. Wij zijn trots om op deze manier bij te kunnen dragen aan de economische ontwikkeling van Enschede.

Plaquette Smart Enschede

We fabriceerden voor het ondertekeningsmoment een plaquette voor de Gemeente Enschede. Het plaquette bestaat uit de skyline van Enschede, waarop de gebouwen van alle deelnemende partners worden uitgelicht. Ook staan de logo’s van de partners erop, en bleef onderaan ruimte over voor iedereens handtekeningen. Samen met onze student-assistenten filmden wij het overhandigingsmoment, waardoor wij het productieproces van het plaquette in beeld brachten.

Lees hier meer over het maken van het plaquette. 

Bekijk de video hier: