Skip to main content

December is de laatste en feestelijkste maand van het jaar, een periode waarin feestdagen, cadeaus en verbondenheid met elkaar, centraal staan. Voor Saxion FabLab Enschede een ideaal moment om het succesvolle Plastic Zwerfafval Project (PZP) Twente over te dragen aan de PABO om het daarmee te verbinden met de lerarenopleiding basisonderwijs.

PZP Twente richt zich met name op het basisonderwijs, daarom is in goed overleg besloten om het project over te dragen aan de PABO. Daar kan het project onder leiding van Anika Embrechts breder verankerd en aangeboden worden richting studenten en scholen. De PABO heeft aangegeven dat dit project, vanwege het relevante maatschappelijke thema en de diverse technologieën waar de basisschoolleerlingen mee in aanraking komen, een zeer waardevolle aanvulling is binnen het domein Wetenschap en Technologie.

Het Plastic Zwerfafval Project is ontwikkeld door FabLab Flevoland & Partners. Via het BeNeLux netwerk van FabLabs heeft Saxion FabLab Enschede dit project, met behulp van gemeente Enschede, naar Enschede & Twente gehaald en met steun van meerdere partners vormgegeven. Het project is met name gericht op het creëren van bewustwording bij leerlingen in het basisonderwijs over de problemen van plastic (zwerf)afval in het milieu en hoe plastic (zwerf)afval te benutten is voor hergebruik. Dit betekent dat plastic afval te zien is als een tijdelijke opslag van grondstoffen voor het produceren van nieuwe producten. Leerlingen leren dit door zelf aan de slag te gaan met het recyclingproces in de vorm van het doorlopen van een “Mini-Fabriek plastic recyclen”. In deze minifabriek wordt het recycle proces gekoppeld aan de mogelijkheden van digitale fabricage technologieën zoals 3D printen.

Wij zijn erg trots dat dit FabLab initiatief bij de PABO nu een volgende fase in gaat.