Skip to main content

Voorbeeld van bijdragen van FabLab Enschede en 100% FAT: vitrinekast met voorbeelden (rechts) en een interactieve beamer met Kinect (links). 

De Dutch Design Week is begonnen! Deze veelzijdige en inspirerende beurs vormt het decor voor verscheidene design-georiënteerde onderzoeksprojecten en organisaties. Een daarvan is de tentoonstelling Work in Progress, georganiseerd door Network Applied Design Research. Dit samenwerkingsorgaan, gevormd door hogescholen uit heel Nederland, zet zich in om de kwaliteit en zichtbaarheid van ontwerponderzoek in het hbo te vergroten. Een belangrijk instrument om dit te realiseren zijn de jaarlijks terugkerende tentoonstelling Work in Progress en het aansluitende symposium Work in Progress on Stage.

De rol van FabLab en 100% FAT

De tentoonstelling bestaat uit een kavel waar 10 deelnemende hogescholen elk een representatief, lopend project presenteren op het gebied van praktijkgericht ontwerponderzoek. FabLab Enschede heeft in samenwerking met 100% FAT bijgedragen aan de uitvoering en oplevering van het onderzoek van Saxion: Smart Surfaces. Zoals bij veel samenwerkingen met creatieve sparpartner 100% FAT voorziet FabLab het hardware-gedeelte en 100% FAT het software-gedeelte van de stand. Naast hardware-voorzieningen biedt FabLab dagelijks haar technieken en expertise aan om het lectoraat te ondersteunen in de praktische uitvoering van- of het experimenteren voor lopende onderzoeksprojecten.


De beamer biedt bezoekers een interactieve ervaring met het onderzoek!

Het project van Saxion: Smart Surfaces

De tentoonstelling van Saxion-lectoraten Industrial Design en Smart Functional Materials bestaat uit twee onderzoeksprojecten – TexEnergie en Funcy – die onder de gemeenschappelijke noemer ‘Smart Surfaces’ worden gepresenteerd op de tentoonstelling. In beide onderzoeken wordt onderzocht hoe oppervlaktes van gemaakt van plastic of kunststof ‘slimmer’ kunnen worden gemaakt – bijvoorbeeld door de integratie van elektronica of door de oppervlaktes zelfreinigend of antibacterieel te maken. De opgedane kennis zal door bedrijven kunnen worden toegepast – en uitgebreid door experimenteren in het ‘Oppervlaktelab’ dat deel zal uit gaan maken van Fablab Enschede.

Hieronder twee voorbeelden van opgedane kennis toegepast:

         
Voorbeeld 1: 3D-print met meerdere materialen: door te printen met zowel standaard PLA als PLA met een koperen vulling, kan een elektrische geleiding gerealiseerd worden. Hiermee kon bijvoorbeeld deze elektrische helm gefabriceerd worden!

       
Voorbeeld 2: textiel met geïntegreerde elektronica. Dit concept kan worden toegepast op een rokje!

Bent u op de Dutch Design Week?

Bezoek onze stand, en ervaar met welke projecten de lectoraten Industrial Design en Smart Functional Materials zich bezighouden! Daarnaast biedt het een inzicht in hoe FabLab Enschede bijdraagt aan lopende projecten van onderzoeksinstanties! Wij bevinden ons in Hal 2 van het Klokgebouw in Eindhoven. Wij staan er tot en met zondag 29 oktober!

Meer informatie

Voor meer informatie over de gehele tentoonstelling, bezoek de website van Work in Progress om alle onderzoeken te bekijken.

Voor meer informatie over het overkoepelende orgaan Network Applied Design Research, bezoek hun website.