Skip to main content

Op dinsdag 31 oktober overhandigde Karin van Beurden, lector Product Design aan Saxion, de eerste 3D-printer van FabLab Enschede – de Ultimaker Original – aan Arnoud Odding, directeur van museum TwentseWelle. Deze klassieke Ultimaker onderstreept de kracht en de verdere ontwikkeling van de Twentse Maakindustrie.   

Overhandiging

De overhandiging werd geïnitieerd naar aanleiding van een opdracht die TwentseWelle en FabLab Enschede bij elkaar bracht. Het museum wilde het skelet van een huzaaraap tentoonstellen, waarvan een hand miste. Bij FabLab bestond de mogelijkheid de missende handbotjes te 3D-printen. Dankzij deze ontmoeting tussen Museum TwentseWelle en FabLab Enschede kwam het idee om de Ultimaker Original aan het Museum TwentseWelle over te dragen. Dit omdat het inmiddels symbool staat voor de ontwikkeling die FabLab Enschede en 3D-printtechnologie in het algemeen hebben doorgemaakt de afgelopen 6 jaar!

Het huzaaraapje, tentoongesteld in TwentseWelle


Ultimaker Original
De overhandigde 3D-printer is het eerste model van Ultimaker. Deze 3D-printer werd in maart 2011 uitgebracht door ProtoSpace Utrecht, en werd later de ‘Ultimaker Original’ genoemd. Deze printer is door de gebruiker zelf in elkaar te zetten. Dit benadrukt in onze ogen de actieve rol van de gebruiker, die aan de basis ligt van het succes van de maakindustrie in het algemeen.

De Ultimaker Original


Gezamenlijke groei
In FabLab werden naar aanleiding van de introductie van de Ultimaker Original open inloopavonden georganiseerd die enthousiastelingen stimuleerden om met de 3D-printer te experimenteren. Dankzij het enthousiasme van deze mensen werd onze eerste Ultimaker geoptimaliseerd. De Ultimaker Original printte van oorsprong alleen PLA (een soort biologisch afbreekbaar plastic), maar is bij ons aangepast om er gietklei, gips en beton mee te kunnen printen.

De Ultimaker Original print kleine objecten van o.a. gips

 
FabLab Enschede startte ook in 2011, en heeft samen met Ultimaker een flinke groei doorgemaakt. Het experimenteren met de Ultimaker en de geleidelijke ontwikkelingen hierin, leidden tot de opschaling in onderzoek en samenwerkingsverbanden die ons hebben doen groeien en ontwikkelen tot ons huidige niveau.

“De ontwikkelingen gaan zó snel dat een state-of-the-art machine als deze, van zes jaar oud, nu al in een museum geplaatst wordt!”, aldus Arnoud Odding.


Experimenteren
“De ontwikkelingen in de technologie zijn altijd zichtbaar in het FabLab. Bij de Ultimaker Original was het veel zoeken en experimenteren. “Het was telkens maar de vraag wat het resultaat zou zijn!”, zo stelde Karin van Beurden. De resultaten kwamen er, en leidden tot concreet vervolgonderzoek. Zo leidden experimenten met de Ultimaker in het FabLab bijvoorbeeld tot het 3D-betonprintlab.

Ontwikkeling
De huidige Ultimaker stelt het FabLab in staat om vrijwel ‘instant’ te printen. Perfect is het nog niet, maar de vooruitgang is significant.  Karin reflecteerde: “Ik herinner me de eerste 3D-prints nog van zo’n 25 jaar geleden. Ze waren e
rg broos en een beetje viezig!”. De Ultimaker Original spreekt boekdelen over de ontwikkelingen in 3D-printtechnologie die gaande zijn, en nog komen gaan.

De overhandiging vond plaats in de ontvangsthal van TwentseWelle