Skip to main content

AdoptIDee brengt het onderwijs en het bedrijfsleven samen

Stichting AdoptIDee is ontstaan vanuit PNO Consultants en inmiddels een volwaardige stichting. AdoptIDee laat scholieren uit groep 6, 7 en 8 de handen ineen slaan met innovatieve bedrijven in de regio. Momenteel is ze actief in GroningenHeerenveen en Haaksbergen. Door kinderen uit groep 6, 7 en 8 na te laten denken over ‘echte’ innovatie-uitdagingen van bedrijven komen zij al in een vroeg stadium in contact met IT, innovatie en daaraan gerelateerde werkgebieden. Om van elkaar te leren, het onderwijs te dynamiseren én terminale serieusheid tegen te gaan.

Aan de hand van een probleemstelling, geformuleerd door de deelnemende ondernemingen, bedenken scholieren in kleine groepen een oplossing en werken dit uit in een concept. Zo helpen leerlingen, met hun bewezen hogere creativiteit, ondernemers aan creatieve oplossingen voor hun complexe vraagstukken en dragen ondernemers op hun beurt op speelse wijze bij aan de werknemer van de toekomst. 

Samen met Saxion FabLab Enschede word er momenteel gewerkt aan een aansprekende implementatie van het AdoptIdee concept bij de deelnemende scholen. Ontwerpers, studenten en andere professionals werken aan een box die fungeert als tool om “Design Thinking” te stimuleren en om kinderen direct met techniek in aanraking te laten komen. Samenwerken, ideeën creëren èn uitwerken worden hiermee getriggert. Daarnaast draagt het bij aan community vorming, je wordt onderdeel van deze ‘experience’ en een echte Adopt-IDee ‘er! Fablab ontwikkelt de box dusdanig dat deze in de toekomst geproduceerd kunnen worden door de lokale sociale werkplaatsen, waardoor de maatschappelijke impact nog groter is.

Naast de bovenstaande regio’s zal regio Losser binnenkort ook aan de provincie Overijssel kunnen worden toegevoegd. Binnenkort volgt wellicht ook Enschede.