Introductie workshop Fablab: deze workshop bestaat uit meerdere onderdelen

Ben je geïnteresseerd? Meld je dan aan!

  • Introductieworkshop regular: woensdag 7 juli, tijd: 15:00 uur tot 18:00 uur

Aanmelden

 

  • 3D printen
Tijdsduur & kosten:        Min. 4 / max. 10 personen, inschrijven verplicht! Kosten €25,- p.p. excl. materiaal.
Zit jouw hoofd vol met ideeën en sta je te popelen om ze tot leven te laten komen? Kom dan naar de Introductie Workshop FabLab en maak van je idee werkelijkheid met behulp van de machines en technieken die in het Saxion FabLab beschikbaar zijn. Tijdens de workshop krijg je informatie over de verschillende mogelijkheden, zie je inspirerende voorbeelden, en mag je ook zelf aan de slag!
De introductie workshop richt zich op de belangrijkste technieken en machines. Een deel is gericht op 3D technieken en een ander deel meer op 2D en grafische technieken. Mocht je meer willen leren over 3D ontwerpen en 3D printen dan leer je hier de basics en kan je bij een volgend bezoek zelf aan de slag gaan.
  • 3D scannen

3D scannen is een vrij makkelijke techniek waarmee je veel kan bereiken. Wil je bijvoorbeeld een 3D model van jezelf maken, van je hand of voet. Of liever een 3D model van een onderdeel dat je (na) wil maken? Gebruik dan de Sense scanner, een makkelijk te gebruiken apparaat. De Einscan Pro is het meer geavanceerde broertje van de Sense en vergt ook meer oefening. Onder begeleiding van  een deskundige en studenten ga je aan de gang met scannen en digitaal bewerken van je files. Mocht je daarna een 3D print willen maken van je ontwerp dan behoort dat ook tot de mogelijkheden. De kosten hiervoor zijn niet bij de workshop inbegrepen.

  • Lasersnijden

Lasersnijden is een 2D techniek waarbij vaak vanuit Adobe Illustrator een ontwerp wordt gemaakt. Het is dan ook een pre als je enige ervaring hebt met programma’s als Adobe Illustrator, Inkscape of Photoshop. Samen met jou gaan we kijken hoe we het ontwerp kunnen optimaliseren en aanpassen voor gebruik op de laser. Je leert de basics zoals het verschil tussen snijlijnen en graveerlijnen, de instellingen voor verschillende materialen (hout, acryl, papier, textiel enz) en correct gebruik en instellen van de Trotec laser.

  • Print & cut

De wereld van printen en snijden is boeiend en biedt tal van mogelijkheden. Maar wat is printen en snijden en wat kan je aanvangen met een printer/snijplotter? De Roland Truevis print & cut machine is een printer en snijplotter in een. Door een printkop met inkt op materiaal te laten printen en vervolgens een snijmes (indien gewenst) over materiaal te laten lopen terwijl klemrollen het materiaal in en uitvoeren, kan men verschillende labels, stickers, wraps en graphics maken. Tijdens de workshop leer je de basics voor het gebruik van deze machine.

  • Textiel

Saxion FabLab beschikt over diverse textielmachines; van digitale borduurmachine tot hittepers van naaimachine tot tufting guns. Het zou onmogelijk zijn om alles in 1 middag uit te leggen, maar we zullen je ook hier laten zien wat er mogelijk is met textiel. Deze groep machines wordt vaak door een selecte groep bezoekers gebruikt. We zullen dus alleen uitgebreide info geven als daar specifiek om gevraagd wordt.

  • Tutorials

Middels slimme tutorials passend bij de machines en technieken beschikbaar bij FabLab nemen we je mee in de wereld van grafische vormgeving en geven we tips & trics zodat jij alles zelf stap voor stap kan leren in je eigen tempo! Dus, ben je nieuwsgierig naar het werken in Saxion FabLab, heb je de introductie workshop gevolgd en wil je meer leren?! Bekijk dan ons Youtube kanaal voor alle tutorials!

 


Workshop Raspberry Pi Pico*

Doelgroep:    Iedereen die houdt van maken en functionaliteit wil toevoegen aan zijn of haar product. Denk hierbij aan lichtpatronen, mixed media, kunst & techniek, Smart technology etc. Voor deze basiscursus heb je geen ervaring met Micropython programmeren nodig.
Tijdsduur & kosten:
*Deze workshop start alleen op aanvraag
 (2-delig) € 75,- p.p. per avond. Min 6 / max 10 personen, inschrijven verplicht!
Altijd al eens willen beginnen met programmeren of een Raspbery Pi leren gebruiken?! Pico biedt een simpel te gebruiken programmeeromgeving. Tijdens deze 2-delige cursus bij Saxion FabLab Enschede leer je Micropython programmeren. De ‘Grove Starter Kit’ voor Raspberry Pi Pico heeft de meest gangbare sensoren, actuatoren en displays. Dit is je tool om te leren programmeren, lichtpatronen te creëren of smart oplossingen te bedenken. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Ben je geïnteresseerd? Aanmelden via aanmeldformulier 

Workshop Arduino*

Doelgroep:    Iedereen die houdt van knutselen en functionaliteit wil toevoegen aan zijn of haar product. Denk hierbij aan lichtpatronen, mixed media, kunst & techniek, Smart technology etc. Voor deze basiscursus heb je geen ervaring met Arduino of programmeren nodig.

Tijdsduur & kosten:  *Deze workshop start alleen op aanvraag

(2-delig) € 75,- p.p. per avond. Min 6 / max 10 personen, inschrijven verplicht!

Altijd al eens willen beginnen met programmeren? Probeer dan eens Arduino!
Arduino biedt een simpel te gebruiken programmeeromgeving. Tijdens deze 2-delige cursus bij Saxion FabLab Enschede leer je C-programmeren. De ‘Grove Starter Kit’ voor Arduino heeft de meest gangbare sensoren, actuatoren en displays. Dit is je tool om te leren programmeren, lichtpatronen te creëren of smart oplossingen te bedenken. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Ben je geïnteresseerd? Aanmelden kan via dit formulier

 

**De workshops gaan alleen door bij voldoende aanmeldingen. Je ontvangt uiterlijk een week van tevoren een bevestiging met de details. De kosten kunnen (alleen per pin) voldaan aan de kassa.