Introductie in de techniek van het 3D printen

Doelgroep:          Iedereen die geïnteresseerd is in 3D printen en de fijne kneepjes van het ‘3D-print vak’ wil leren. We bespreken welke soorten printers er zijn, hoe je te werk gaat, welke  ontwerpregels je moet  hanteren, etc. We gaan je een 3D-print ‘mindset’ aanleren! Voor deze cursus is het handig als je enige affiniteit hebt met CAD programma’s als Fusion 360 etc.
Tijdsduur & kosten:        Januari 2023 /  10:00 tot 12:30 uur.  € 40,- p.p. Min. 4 / max. 10 personen, inschrijven verplicht!
Zit jouw hoofd vol met ideeën en sta je te popelen om ze tot leven te laten komen? Kom dan naar de Workshop 3D-printen bij Saxion FabLab Enschede en maak van je idee een unieke 3D print. Tijdens de workshop krijg je informatie over de verschillende 3D printtechnieken, zie je inspirerende voorbeelden, leer je wat wel en wat niet werkt bij het maken van een 3D ontwerp en maak je kennis met verschillende software programma’s. Als kers op de taart zet je natuurlijk zelf een 3D printer aan!
Ben je geïnteresseerd? Aanmelden kan via info@fablabenschede.nl

Workshop 3D scannen

Doelgroep: Iedereen die geïnteresseerd is in 3D scannen & printen en de fijne kneepjes van het ‘3D-print vak’ wil leren.

Workshops:
  02-12-2022 11.00 – 13:00 uur

Kosten: Bezoekers kunnen deze middagen advies en hulp krijgen. Er wordt gewerkt met diverse 3D scanners. Kosten € 40,- p.p. Min. 4 / max 10 personen. Inschrijven verplicht.

De focus zal deze middag liggen op het werken met de Sense scanner en de Einscan Pro. Onder begeleiding van  een deskundige en studenten ga je aan de gang met ontwerpen en digitaal bewerken van je files. Mocht je daarna een 3D print willen maken van je ontwerp dan behoord dat ook tot de mogelijkheden. Kosten hiervoor zijn niet bij de workshop inbegrepen.

Ben je geïnteresseerd? Aanmelden kan via info@fablabenschede.nl

Workshop lasersnijden

Doelgroep:  Iedereen die geïnteresseerd is in het werken met digtale technieken zowel in ontwerp als in product. De focus zal liggen op het werken met Adobe Illustrator en het werken met de Trotec lasersnijder met diverse materialen.

Tijdsduur & kosten:       15-12-2022 /  10:30 tot 12:30 uur. 

€ 40,- p.p. Min. 4 / max 8 personen, inschrijven verplicht!
Eventuele kosten voor extra materialen worden berekend. Meer informatie over deze kosten vind je op onze website.

Ben je geïnteresseerd? Aanmelden kan via info@fablabenschede.nl

Workshop Raspberry Pi Pico

Doelgroep:    Iedereen die houdt van knutselen en functionaliteit wil toevoegen aan zijn of haar product. Denk hierbij aan lichtpatronen, mixed media, kunst & techniek, Smart technology etc. Voor deze basiscursus heb je geen ervaring met Micropython programmeren nodig.
Tijdsduur & kosten:
medio november 2022  (2-delig) € 75,- p.p. per avond. Min 6 / max 10 personen, inschrijven verplicht!
Altijd al eens willen beginnen met programmeren of een Raspbery Pi leren gebruiken?! Pico biedt een simpel te gebruiken programmeeromgeving. Tijdens deze 2-delige cursus bij Saxion FabLab Enschede leer je Micropython programmeren. De ‘Grove Starter Kit’ voor Raspberry Pi Pico heeft de meest gangbare sensoren, actuatoren en displays. Dit is je tool om te leren programmeren, lichtpatronen te creëren of smart oplossingen te bedenken. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Ben je geïnteresseerd? Aanmelden via aanmeldformulier 

Workshop Arduino

Doelgroep:    Iedereen die houdt van knutselen en functionaliteit wil toevoegen aan zijn of haar product. Denk hierbij aan lichtpatronen, mixed media, kunst & techniek, Smart technology etc. Voor deze basiscursus heb je geen ervaring met Arduino of programmeren nodig.

Tijdsduur & kosten:   januari 2023 (2-delig) € 75,- p.p. per avond. Min 6 / max 10 personen, inschrijven verplicht!

Altijd al eens willen beginnen met programmeren? Probeer dan eens Arduino!
Arduino biedt een simpel te gebruiken programmeeromgeving. Tijdens deze 2-delige cursus bij Saxion FabLab Enschede leer je C-programmeren. De ‘Grove Starter Kit’ voor Arduino heeft de meest gangbare sensoren, actuatoren en displays. Dit is je tool om te leren programmeren, lichtpatronen te creëren of smart oplossingen te bedenken. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Ben je geïnteresseerd? Aanmelden kan via info@fablabenschede.nl

Autodesk Fusion 360 – Online workshop


Tijdsduur:   5 lessen van 1.5 uur 1 les per 2 weken van 09:00 – 10:30 uur, tussen de lessen een de mogelijkheid om vragen te stellen tijdens het ‘inloopspreekuur’

Kosten:  € 150,- p.p. voor 5 lessen. Deelnemers moeten hun eigen laptop gebruiken tijdens de lessen.

Doelgroep:  enthousiastelingen in diverse sectoren die willen innoveren.
Start datum: februari 2023

Autodesk Fusion 360 biedt één cloud-based tool van ontwerp tot productie. Hiermee kunnen ontwerpers en engineers 3D-productontwerpen creëren èn met anderen samenwerken in de cloud.
De online workshop is bedoelt voor beginners die praktisch aan de slag willen met 3D ontwerpen. Je hoeft dus niet eerder gewerkt te hebben met Fusion 360. Je gaat samen ontwerpen en – waar mogelijk – toepassen, door bijvoorbeeld je ontwerp te laten printen op een 3D printer in het FabLab. Onder begeleiding van experts van het Saxion FabLab, deskundigen op het gebied van Fusion 360 ga je zelf aan de slag. Om de week is er de mogelijkheid om vragen te stellen tijdens het ‘inloopspreekuur’.

Zelf leren om 3D te ontwerpen en de 3D print ook laten maken, met begeleiding  van ervaringsdeskundige van het Saxion FabLab?

Ben je geïnteresseerd? Aanmelden kan via info@fablabenschede.nl

Textiel Workshop / in samenwerking met Dorpslab de Lutte

Doelgroep: Iedereen die geïnteresseerd is in het werken met digtale technieken zowel in ontwerp als in uitwerking in stof. De focus zal liggen op het werken met de borduurmachine, lasersnijder en het maken van stickers en prints voor op stof en verkenning van technieken als ‘Tufting’

Tijdsduur & kosten:        op aanvraag/  dagdeel of avond.  € 60,- p.p. Min. 4 / max 6 personen, inschrijven verplicht!
Eventuele kosten voor extra materialen worden berekend. Meer informatie over deze kosten vind je op onze website.

De focus zal liggen op het werken met de textielmachines zoals digitale borduurmachine, lamineermachine of lasersnijder. Onder begeleiding van een deskundige en student Fashion & Textile Technologies ga je aan de slag met ontwerpen èn uitwerken.

Ben je geïnteresseerd? Aanmelden kan via info@fablabenschede.nl

De workshops gaan alleen door bij voldoende aanmeldingen. Je ontvangt uiterlijk een week van tevoren een bevestiging met de details. De kosten kunnen (alleen per pin) voldaan aan de kassa.

Youtube tutorials

FabLab assistent en Adobe Illustrator expert Adam neemt je mee in de wereld van de grafische vormgeving. Door zijn slimme tutorials, tips & trics leer jij o.a. alles over dit programma! Daarnaast zijn er diverse tutorials beschikbaar voor verschillende machines en technieken. Check ons Youtube kanaal

Wil gebruik maken van de moderne digitale productiemiddelen in de Making Space van het Saxion FabLab? Meld je dan aan via info@fablabenschede.nl