‘Parametrisch ontwerpen’

Organisatie: Saxion Fablab – Stichting Pioneering – BNA lokaal Netwerk
Workshops: najaar 2019 (3x woensdag) van 16:00 tot 21:00 uur (incl. maaltijd)
Van Galenstraat 20, 7511 JL Enschede.
Kosten: De bijdrage voor deze workshopcyclus bedraagt €795,- ex btw en inclusief materiaal. Deelnemers van Pioneering en de BNA krijgen hierop €300,- korting.

De focus zal liggen op toepassingsmogelijkheden van de softwareprogramma’s Rhino en Grasshopper. De workshops hebben een top-down approach. Er wordt nagedacht over innovatieve, duurzame oplossingen en (samen) ontwerpen, creëren, maken en – waar mogelijk – toepassen. Onder begeleiding van Rinus Roelofs, een deskundige en autoriteit op het gebied van Rhino 3D gaat u zelf aan de gang met ontwerpen èn uitwerken.

Wilt u meer weten over het vormen van een professioneel netwerk in Oost-Nederland en samen uw ontwerpen naar een hoger niveau tillen door gebruik te maken van de moderne digitale productiemiddelen in de Making Space van het Saxion FabLab? Neem dan vrijblijvend contact op via info@fablabenschede.nl

De workshops gaan door bij voldoende aanmeldingen. Je ontvangt dan uiterlijk een week van tevoren een bevestiging met de details.

ROS crash course
Deze cursus wordt verzorgd door Saxion lectoraat Mechatronica op basis van projecten met TVAlley

Mechatronica – Robot Operating System – crash course
Organisatie: Saxion FabLab & Lectoraat Mechatronica
Doelgroep:  Robotica enthousiastelingen in diverse sectoren die willen innoveren. Praktische crash course ROS voor mensen met Linux ervaring
Inhoudelijke bijdrage: Wilco Bonestroo
Tijdsduur & kosten: van 18:00 tot 21:00 uur (2 avonden)
Kosten:  € 150,- p.p. Deelnemers moeten hun eigen laptop meenemen tijdens de lessen.
Max 20 personen

Robot Operating System (oftewel ROS) is een framework om software voor robots te ontwikkelen. ROS is inmiddels de de facto standaard. Het is het meest gebruikte framework in de academische en research wereld. Ook in de industrie wordt het nu steeds meer toegepast. ROS maakt het mogelijk om in korte tijd de software voor een robot te ontwikkelen. Het is toepasbaar op verschillende soorten robots, zoals mobiele robots en robotarmen. De mogelijkheden van ROS zijn haast onbeperkt, maar het kan daardoor ook lastig zijn om in eerste instantie je weg te vinden.

ROS is van oorsprong vooral ontwikkeld door onderzoeksgroepen en universiteiten. Het laatste jaar is er een enorme ontwikkeling op het gebied van industriële robots en wordt gebruikt voor geavanceerde toepassingen zoals pick-and-place met vision en autonome navigatie van mobiele platforms. Het doel van ROS Industrial is om industriële robots naar de 21e eeuw te brengen.

Wilco Bonestroo is onderzoeker bij het lectoraat Mechatronica en zijn onderzoek richt zich op software voor robots. In twee bijeenkomsten zal hij u meenemen in ROS. In de eerste bijeenkomst wordt verteld wat ROS is (en wat het niet is), voor wie het geschikt is (en voor wie niet), wat de mogelijkheden zijn. In de tweede sessie gaan de deelnemers zelf aan de slag om bestaande software te gebruiken en om zelf een nieuwe software te schrijven. Na afloop van de bijeenkomsten heeft u een goed beeld van de mogelijkheden. Als u zich er verder in wil verdiepen en u bij deze wereldwijde ontwikkeling aan wilt sluiten, kunt u bij Saxion verdiepende trainingen volgen.

De kosten bedragen € 150,- p.p. De workshops gaan door bij voldoende aanmeldingen. Je ontvangt dan uiterlijk een week van tevoren een bevestiging met de details. De kosten kunnen (alleen per pin) voldaan aan de kassa.

Meld u aan voor deze workshop!

Workshop functionele kunststof oppervlaktes

Organisatie: Saxion FabLab Enschede & Lectoraat Industrial Design
Doelgroep: Ondernemers met hechting vraagstukken op kunststof.
Inhoudelijke bijdrage: Wouter Weijermars, Dion Zwakenberg, Erik Goselink
Tijdsduur & Kosten: 2,5 uur. (gratis)
Aanleiding:

Heb je een hechtingsprobleem op kunststof? (coating, lijmen, inkt etc) En of:

Wil je in inspiratie opdoen in de mogelijkheden van kunststof oppervlakteafwerking (esthetisch, beter schoonmaakbaar, waterafstotend) En of:

Wil je 3D elektronica maken? (elektrische geleiding op een 3D vorm, 3D MID) Dan is de workshop functionele kunststof oppervlaktes iets voor jou!

Producten worden steeds kleiner en bevatten tegelijkertijd meer functies en elektronica. Voorbeelden van functies zijn zelfreinigend en elektrisch geleidend. Ook worden producten vaak gepersonaliseerd naar wens van de gebruiker. Om de functies een plek te geven is in RAAK-project FUNCY toegepast onderzoek gedaan naar het ontwerpen en aanbrengen van functionele oppervlaktes. Door eigenschappen enkel aan te brengen daar waar ze nodig zijn, worden materiaal, volume en vaak kosten bespaard. Denk aan het direct aanbrengen van elektronische componenten op een behuizing, ter vervanging van een printplaat (PCB).

Aan het eind van de workshop weet je:

 • De basisprincipes van oppervlakte energie
 • Welke functies je kan toevoegen en met welke materialen en technieken dit kan

Aan het eind van de workshop kan je:

 • Hydrodippen
 • Oppervlakte energie verhogen met corona
 • Zeefdrukken
 • Foliesnijden
 • Oppervlak waterafstotend maken

Demo’s (praktijk)

 • Hechting tussen kunststof substraat en coating of inkt verbeteren met coronabehandeling (mogelijkheid meenemen eigen kunststof sample / product)
 • Coaten met waterafstotende coating
 • Zeefdrukken met elektrisch geleidende inkt
 • Hydrodippen

Meld u aan voor deze workshop!

Mastering 3D

Mastering 3D

Organisatie: Saxion Fablab – Saxion Lectoraat Industrial Design
Doelgroep: Engineers die los willen komen van standaard oplossingen en verder willen komen dan wat al op standaard manieren gefabriceerd kan worden. We gaan u een 3D print ‘mindset’ aanleren.
Inhoudelijke bijdrage: Paul Gröneveld en Ivo Vrooijink
Tijdsduur & kosten: 16:00 tot 21:00 uur / 1 avond
Kosten: € 150,- p.p. Max 20 personen3D printing wordt vaak genoemd als de oplossing voor problemen in verschillende beroepsvelden, van de bouw tot op medisch gebied. Door het originele product te realiseren met een 3D printer blijft veel potentie onbenut, waardoor praktische implementatie achterblijft.Om het maximale eruit te halen is er meer nodig dan het aanschaffen van een 3D printer, en zal er ook moeten worden gekeken naar het ontwerp. Met de cursus Mastering 3D worden er gekeken naar de volle potentie die 3D printing biedt. Hierbij wordt onder andere geleerd om op een andere manier te ontwerpen en kritisch te kijken naar de gewenste functionaliteit om bijvoorbeeld gewichts-, en  kostenbesparing en extra functionaliteit te realiseren binnen uw beroepsveld. Door middel van interactieve sessies en toepassen van de technieken in uw eigen beroepspraktijk, komt de volle potentie van 3D-printing binnen handbereik.
De kosten bedragen € 150,- p.p. De workshops gaan door bij voldoende aanmeldingen. Je ontvangt dan uiterlijk een week van tevoren een bevestiging met de details. De kosten kunnen (alleen per pin) voldaan aan de kassa.

Meld u aan voor deze workshop!

 

Maatwerkworkshop voor bedrijven

Maatwerkworkshop voor bedrijven

Organisatie: Saxion Fablab – Saxion Lectoraat Industrial Design
Tijdsduur: 1 dag(deel)
Kosten: Prijs op aanvraag, afhankelijk van groepsgrootte en wensen

Een cursus, workshop of leergang speciaal afgestemd op bepaalde businesscases of het oplossen van complexe bedrijfsvraagstukken. Met bijvoorbeeld een ‘Pressure Cooker’ of een ‘Design Thinking’ methode bereik je in een dag of enkele dagen resultaten die anders weken of maanden op zich laten wachten. Professionals bekijken samen met u de mogelijkheden en eventuele oplossingen. Daarnaast zetten we juist studenten in bij het aandragen van oplossingen voor bedrijven. “Studenten komen vaak met gekke ideeën omdat ze nog niet zijn afgeschermd door ervaringen in het bedrijfsleven”

Voordelen:
*  Kwaliteit & betrokkenheid: werk effectief samen om robuuste, doeltreffende (design)oplossingen te ontwikkelen & creëer draagvlak bij meerdere belanghebbenden.
* Beheersing: beproefde hulpmiddelen en methoden zorgen ervoor dat een concreet resultaat wordt opgeleverd.
* Innovatie: wij bieden kennis voor Design Thinking Sessies, (Rapid) Prototyping etc. als onderdeel van de “Pressure Cooker.”

Ook voor een creatief bedrijfsuitje of een rondleiding kun je bij Saxion FabLab Enschede terecht!
Vraag vrijblijvend een offerte aan per mail: info@fablabenschede.nl of neem telefonisch contact met ons op via 088 019 1411.