Kunstgras recycling

Saxion FabLab  is momenteel bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden van het recyclen van kunstgras. De kunstgrasberg in Nederland is namelijk groeiende. Om deze kunstgrasberg te doen krimpen zijn een aantal ketenpartners gaan samenwerken om een kunstgrasrecycling fabriek te starten, de fabriek is sinds 2020 actief. De grondstoffen uit deze fabriek worden in mallen geperst tot rubbertegels, kantplanken of tot picknicksets vervaardigd.

Gezien de hoeveelheid aan kunstgrasmatten is er echter ook behoefte om  meer en hoogwaardige producten te realiseren. In samenwerking met het Saxion FabLab, lectoraat Industrieel Design en het ThermoPlastic composites Application Center wordt nu verkennend onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om gerecycled kunstgras te gaan 3D printen. Zodat er in de toekomst hoogwaardige en vernieuwde producten uit te vaardigen zijn. Tijdens het Saxion ‘Smart Solutions Semester’ wordt er ook samen met een groep studenten van diverse opleidingen samen gewerkt aan dit onderzoek onder leiding van projectleider Birgit Albersen. Daarnaast is er een KIEM subsidie toegekend waarmee er een 3D printer is aangeschaft speciaal voor toegepast onderzoek.

 

Ons onderzoek is ondertussen niet onopgemerkt gebleven en we zijn genomineerd voor de Cleantech Battle 2022. De Cleantech Battle biedt studenten uit het mbo, hbo en wo in Oost-Nederland de kans om zich buiten hun eigen opleiding en school te laten zien en met hulp van onder meer ondernemers hun duurzame oplossing verder te ontwikkelen.

“Trots op de nominaties van onze studentengroep Grastic met hun onderzoeksbijdrage naar 3D printen van gerecycled kunstgras. Helaas net buiten de prijzen gevallen bij Cleantech battle maar 3e bij de Serendipity award. Top gedaan!”