Over de Formlabs 2

De Form2 3D-printer van Formlabs is een hoge resolutie Stereolithography (SLA) 3D-printer. Deze SLA printer heeft een hoge nauwkeurigheid, goede oppervlakteafwerking en goeie diversiteit aan materialen. Je kan er zeer gedetailleerde prints mee maken. Er zijn verschillende soorten materiaal beschikbaar voor deze printer, echter hebben wij alleen het standaard resin op voorraad liggen! Wil je dus met ander materiaal printen dan kan dit op aanvraag en alleen als er voldoende prints uit een cartidge kunnen worden gehaald.

Lees altijd eerst de handleiding en de veiligheidsvoorschriften voordat je met deze printer aan de slag gaat, je werkt met chemische resins die schadelijk kunnen zijn!

Over de Formlabs 3+

De Form3+ 3D-printer van Formlabs is een Low Force Stereolithography (LFS) 3D-printer. Deze printer heeft een hoge nauwkeurigheid, goede oppervlakteafwerking en goeie diversiteit aan materialen. Je kan er zeer gedetailleerde prints mee maken. Er zijn verschillende soorten materiaal beschikbaar voor deze printer, clear, grijs Pro zijn standaard te gebruiken. Anders materiaal alleen in overleg met een medewerker. Wil je dus met ander materiaal printen dan kan dit op aanvraag en alleen als er voldoende prints uit een cartidge kunnen worden gehaald.

Accessoires voor nabewerking

De Form Wash en Form Cure: De Form Wash automatiseert het printwasproces voor consistente, grondige reiniging zonder rommel, terwijl de Form Cure de materiaalprestaties verbeterd, waardoor eigenschappen en maatnauwkeurigheid verbeteren.

Aan de slag!

Stap 1. Maak een .stl-bestand

Om te beginnen heb je een .stl (stereolithografie) bestand nodig. Bij Saxion FabLab Enschede kun je het .stl-bestand maken door middel van de programma’s SolidWorks, Rhino en/of SketchUp Pro. Open je bestand(en) in één van bovengenoemde programma’s en sla deze vervolgens op als .stl-bestand (‘Save as type .stl’). Je kunt andere 3D-bestanden (bijvoorbeeld .obj, .skp, .wrl of .dxf) omzetten naar een .stl-bestand, maar soms treden er dan afwijkingen op.

Stap 2. Ready for printing?

Controleer of je bestand klaar is om te worden geprint. Let hierbij bijvoorbeeld op losse bodies of open surfaces. Bij twijfel kun je altijd onze assistenten raadplegen of je bestand ‘Ready for printing’ is.

Stap 3. Het bestand opslaan op de FabMoments-netwerkschijf

Het .stl-bestand moet worden opgeslagen op de ‘Fabmoments’-netwerkschijf (F: schijf). Het format zoals je het bestand moet opslaan is als volgt: jaar, maand, dag gevolgd door jouw naam of de naam van het object (bijv. 20160703 – FabLab FORM).

Stap 4. Print je ontwerp

Stem met de beheerder/assistent af wanneer jouw opdracht(en) geprint kunnen worden en hoe lang dit gaat duren.

Stap 5. Verwijder het supportmateriaal

Na het printen moet het supportmateriaal worden verwijderd. Bij eenvoudige prints kan dit handmatig met een tang of hobbymesje.

Stap 6. Afwerking

Nadat het supportmateriaal van de print verwijderd is, kan de print nog worden netjes worden afgewerkt. Lijm eventueel afgebroken stukjes vast, schuur oneffenheden weg en/of schilder de print in een gewenste kleur.

Stap 7. Bereken je kosten

Om te berekenen hoeveel de print gaat kosten, is het van belang dat je het gewicht van je print opmeet. Heb je voor je print gebruik gemaakt van assistentie van één van onze medewerkers? Dan worden ook deze kosten in rekening gebracht. Check onze kostenpagina voor meer informatie.