Een broedplaats voor inspiratie

Het idee van een kartonnen fiets is niet nieuw. Een Britse student en een Israëlische kunstenaar maakten, afzonderlijk van elkaar, al eerder een fiets van karton. “Deze eerste Cardboard Bikes hebben we als startpunt gebruikt voor onze eigen kartonnen fiets. “Het was een proces van leren door te experimenteren. De werkplaats van Saxion FabLab fungeert daarin als een broedplaats voor inspiratie”. De studenten hadden alle gereedschappen voor handen om de Cardboard Bike zelfstandig te maken. Nederland staat te springen om nieuw vakmanschap, ik hoop dat dit project een aantal studenten heeft geënthousiasmeerd voor een toekomstige carrière in de techniek”, zegt Timmers.

Het bouwproces (met een lasersnijder worden de verschillende fietsonderdelen uit het karton gesneden).

Unieke samenwerking

Het Cardboard Bike-project verbindt verschillende opleidingen én onderwijsinstellingen. De studenten werken gezamenlijk aan één en hetzelfde doel. Iedere student heeft binnen het project ook een eigen rol, dat creëert een stukje verantwoordelijkheid. De één houdt zich meer bezig met de planning, de ander doet onderzoek en weer een ander draagt de verantwoordelijkheid van de marketing.

“Het Cardboard Bike-project drijft op enthousiasme. Het budget is beperkt, maar de inzet en betrokkenheid van studenten én docenten is enorm. Uiteindelijk hebben de studenten de Cardboard Bike helemaal zelf in elkaar gezet. Vanaf de zijlijn heb ik vol trots mee mogen kijken”, vertelt Timmers.


Nationaal Fietscongres Enschede

Het Nationaal Fietscongres in Enschede is aangepakt als kans om het Cardboard Bike project idee onder de aandacht te brengen én om de eerste versie van de kartonnen fiets te presenteren.

“We zagen het Fietscongres als een kickstart voor ons project. Daarmee hadden we ook direct een concrete deadline. Vóór 1 juni moest en zal de fiets af zijn. De gemeente Enschede was direct enthousiast en heeft zich gecommitteerd aan het project. We hebben de ambitie om het Cardboard Bike Enschede-project als jaarlijks onderwijsproject terug te laten komen en de kartonnen fiets steeds verder door te ontwikkelen”, besluit Timmers

De Cardboard Bike wordt op 1 juni tentoongesteld tijdens het Nationaal Fietscongres in Enschede. Het congres vindt plaats op woensdag 1 én donderdag 2 juni. Klik hier voor het actuele congresprogramma.

Klik op onderstaande link om het Cardboard Bike-project te volgen op LinkedIn: Cardboard Bike Enschede