Bij Saxion FabLab Enschede kan je als bedrijf ondersteuning krijgen bij het ontwikkelen, ontwerpen en realiseren van producten en prototypen. We bieden de mogelijkheid om te experimenteren met verschillende materialen en productietechnieken, ideeën uit te werken en modellen te maken. Saxion FabLab Enschede beschikt over verschillende machines en bijbehorende software, zoals 3D-printers, een 3D-scanner, een lasersnijder en een foliesnijder waarop je zelfstandig kunt werken. Er zijn diverse materialen aanwezig waarmee geëxperimenteerd kan worden. Daarnaast bieden wij met onze kennis en expertise de gewenste ondersteuning bij het realiseren van de producten en prototypen!

Enkele voorbeelden van succesvolle samenwerkingen tussen Saxion FabLab Enschede en bedrijven:

Een FabLab is high tech werkplaats, die een verlengde van je eigen werkplaats is, alleen met machines die jij thuis niet hebt. Onder dit motto maakt 100%FAT veelvuldig gebruik van onze machines. Vooral met de Shopbot CNC frees worden de meest toffe projecten gerealiseerd, zoals de interactieve projectietafel. De Trotec lasergraveermachines: de meestgebruikte machine bij ons in het FabLab. Van textielbewerking tot modelbouw, glazen graveren en het maken van gadgets. Allerlei projecten passeren de revue. Daarnaast biedt Trotec ons de gelegenheid om tijdens (externe) events om het publiek kennis te laten maken met de inspirerende ontwerpmogelijkheden die lasertechnologie biedt.
Original Barbam personaliseert (houten) baardverzorgingsproducten met behulp van onze lasergraveermachine. Van houten kammen tot awards die tijdens events zijn uitgereikt, bij ons komen ze om hun producten nét iets meer authenticiteit te geven.  “Zonder Saxion FabLab Enschede zou het spel Vortex nooit bestaan hebben.”, aldus Hans Beeftink, eigenaar van Tactrics.  Hans Beeftink wilde zijn droom werkelijkheid maken: de ontwikkeling strategisch familiespel. Dankzij FabLab werd zijn droom werkelijkheid. 
 IAA Architecten maakt gebruik van het FabLab voor de ontwikkeling van maquettes en andere modellen. Zo heeft IAA een nieuw paviljoen ontworpen voor het Van Heekpark in Enschede: een futuristische muziekkoepel die vlakbij het theehuis ‘Wattez’ staat.  Voor BouwMensen Twente hebben wij een 3-delige 3D-workshop georganiseerd, waarmee we hen volledig up-to-date brachten over de mogelijkheden van de 3D-printtechnologie. Naast kennis-partner voeren we kleinschalige projecten

Extra onderzoeksvoorzieningen

Saxion FabLab Enschede is gevestigd binnen Lectoraten Design en Technologie. Daardoor zijn er extra faciliteiten waar je gebruik van kunt maken. Zo is er is een materialenstudio waar je gegevens over materiaal(eigenschappen) kunt raadplegen en toegang hebt tot internationale materialendatabases. Daarnaast  is er een compleet ingericht gebruikerslab, waar gebruiks- en belevingsonderzoeken uitgevoerd kunnen worden.

Living Technology

Saxion FabLab Enschede maakt onderdeel uit van het Saxion Lectoraten Design en Technologie. Saxion richt zich de komende jaren op het thema ‘Living Technology’, oftewel het succesvol toepassen van innovatieve technologie in onderzoek en onderwijs. Saxion FabLab Enschede is één van de initiatieven die dit profiel uitdraagt en legt hierbij de focus op Smart, High Tech en Textiel. Hiermee is Saxion FabLab Enschede voor bedrijven een faciliteit om te experimenten en te innoveren op het gebied van productontwikkeling, Smart Materials en tevens een middel om creativiteit te stimuleren.

Activiteiten

Naast het feit dat er bij Saxion FabLab Enschede zelfstandig kan worden geëxperimenteerd, bieden wij bedrijven ook een aantal andere activiteiten, zoals:
  • Een workshop op maat – In overleg kunnen we op basis van persoonlijke wensen een unieke workshop samenstellen.
  • Een bedrijfsuitje – Doe samen met collega’s kennis op over een bepaald thema of onderwerk en kom bij Saxion FabLab Enschede experimenteren!
  • Een rondleiding door het lab – Maak kennis met de machines, kennis en expertise bij Saxion FabLab Enschede.
  • Een brainstormsessie – Heb je kennis, expertise of inspiratie nodig? Dank denkt Saxion FabLab Enschede graag met je mee tijdens een creatieve brainstormsessie.