Bovengronds regenwater afkoppelen

Wat doe je als je regenwater bovengronds wil afkoppelen vanuit je regenpijp om bijvoorbeeld meer regenwater in je tuin te krijgen? En dit bovendien wil realiseren zonder stankoverlast uit het riool? StadLandWater heeft ism Saxion FabLab de ideale oplossing gevonden als maatregel tegen droogte en wateroverlast door het veranderende klimaat, De WOP. “Als dit gemeenten, woningbouwverenigingen, waterschappen  en particulieren motiveerd om meer water bovengronds af te voeren én daarmee het grondwaterpeil beter te reguleren in tijden van droogte of extreme wateroverlast, dan is de winst voor onze directe leefomgeving enorm. Op deze manier kunnen woningeigenaren een bijdrage leveren aan een groenere leefomgeving en het klimaat”

De WOP is een hulpstuk voor het afkoppelen van regenwater waarbij de beluchting van de regenpijp intact blijft. Het hulpstuk is bovendien zo eenvoudig te plaatsen dat woning-/pandeigenaren dat zelf kunnen doen! De ontwikkeling van de WOP heeft meerdere jaren gekost, het oorspronkelijke idee werd ontwikkeld door Wouter Stadhouders, directeur van StadLandWater en werd samen met professionals van het Saxion FabLab verder ontwikkeld. In de prototyping fase zijn er meerdere aanpassingen en tests gedaan die hebben geleid tot het uiteindelijke ontwerp zoals hieronder te zien.

Wie is StadLandWater eigenlijk?
StadLandWater is een ingenieursbureau actief in (her)inrichting van openbare ruimten. Het werkveld biedt dagelijks nieuwe kansen met zich mee. Kansen die we met beide handen aangrijpen. We verbreden ons blikveld en verdiepen ons in nieuwe oplossingen en innovatieve technieken. Waar mogelijk gaan we nieuwe samenwerkingen aan zoals met Saxion Fablab Enschede. Dat doen we ook met partijen die niet gelijk een relatie hebben met de infrasector, maar die ons wel wat brengen als het gaat om functionaliteit, duurzaamheid, praktisch gemak en gedragen belangen. Zo ook bij deze case, “het idee voor de WOP is ontstaan vanuit een bijkomend probleem dat ontstaat bij het afkoppelen van regenwater bij woningen”. Dus bij het doorzagen van regenpijpen en het laten afvloeien van regenwater richting de tuin. Als oplossing voor wateroverlast op straat bij hevige neerslag en het bestrijden van droogte en lage grondwaterstanden in de warme zomermaanden. Een regenpijp heeft namelijk 2 functies: afvoeren van regenwater en beluchting van de huisriolering. Wanneer de regenpijp wordt doorgezaagd en afgedopt beginnen binnenshuis wasbakken te borrelen en afvoerputjes te stinken. De techneuten onder ons herkennen dit probleem en dat weerhoudt de ambitie van instanties en bedrijven om regenwater grootschalig af te koppelen. Om dit probleem op te lossen zochten wij naar een simpele oplossing voor plaatsing in de regenpijp die enerzijds al het regenwater naar buiten werpt, en anderzijds de beluchting in tact houdt.

Prototyping fase
“Van ontwerp naar product, de weg die StadLandWater heeft afgelegd samen met Saxion FabLab”

Zoals eerder omschreven ontstaan ideeën soms vanuit een bijkomend probleem, vanuit bepaalde behoeftes, of bij vragen vanuit de samenleving. Waar veel bedrijven tegenaan lopen is de vertaalslag van idee, naar ontwerp, naar werkend protoype. En hier is de rol van Saxion FabLab cruciaal. Bij het FabLab en het Saxion lectoraat Industrial Design (waaronder het FabLab ook valt) werken professionals die niet alleen mee kunnen denken over; het ontwerp, maar die ook het  realiseren en tekenen van een 3D -model met de nieuwste softwareprogramma’s als Autodesk Fusion 360, Solidworks of zelfs in parametrische programma’s als Rhinoceros en Grashopper; op zich kunnen nemen. Het hoofdontwerp van StadLandWater was een handschets en vervolgens heeft FabLab het 3D-ontwerp gemaakt en geoptimaliseerd, en is het 3D-printwerk verzorgt. Ook geven zij cursussen en online workshops voor professionals die praktisch aan de slag willen met 3D-ontwerpen en dit zelf willen leren en inzetten in de praktijk.

Eindproduct
Het 3D-ontwerp geprint op Ultimaker 3D-printers, het materiaal dat gebruikt werd was PLA. Dit filament is wereldwijd het favoriete materiaal voor FDM/FFF 3D-printers. Bovendien wordt PLA geproduceerd van biologisch afbreekbare grondstoffen, dat past ook goed bij het groene karakter van het eindproduct. StadLandWater heeft dit product ontworpen voor instanties als gemeenten, Waterschappen, waterleidingmaatschappijen en woningbouwverenigingen, alsmede aannemers, hoveniers en installatiebedrijven, met ambities of opdrachten tot grootschalig afkoppelen van regenwater bij woningen en bedrijfspanden. Het ontwerpwerk is klaar, het modelrecht afgegeven. Verschillende prototypes kwamen uit de 3D-printer gerold en zijn getest. Samen met het bedrijf Jarola is de productie van de WOP in gang gezet en komt dit voorjaar beschikbaar via diverse verkoopkanalen in heel het land.

‘De WOP is een uniek product dat perfect past in ons Rawinso concept waar slim omgaan met regenwater centraal staat’, aldus Gerard Nijlant van Jarola. De WOP zal onderdeel worden van een complete regenwater afkoppelset waarmee eenvoudig, betaalbaar en probleemloos afgekoppeld kan worden.