Skip to main content

Naast 3D printen, laser- en foliesnijden kun je bij Saxion FabLab Enschede ook gebruik maken van de borduurmachine. Vier studenten van de opleiding Fashion & Textile Technologies hebben voor hun project ‘Rebel Rules’ dankbaar gebruik gemaakt van het feit dat wij deze machine in ons lab hebben staan. Hoe? Dat lees je in onderstaande projectomschrijving die zij voor ons hebben opgesteld:

Projectomschrijving
Wij zijn vier studenten die in het 2e jaar van de opleiding Fashion & Textile Technologies zitten. Voor het vak ‘Quality & Fit‘ moesten we een kindercollectie maken. Er moest een sample gemaakt worden van een top en een bottom en daarnaast moesten er nog drie andere kledingstukken worden ontworpen op papier. We mochten zelf kiezen voor welk geslacht en maat we de collectie wilden maken en voor welke winkel. Wij hebben gekozen voor Toddler boy maat 110-116 en de winkel Zara.
Daarnaast moest het werk worden verdeeld onder de twee rollen: product-developer en concept-designer. De product-developers zijn verantwoordelijk voor de patronen en confectie van de kledingstukken. De concept-designers zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen van de collectie. We moesten kiezen uit twee trends voor Fall/Winter 2016/2017.

Rebel Rules en artwork
Wij hebben gekozen voor de trend Revolution, en hebben het ‘Rebel Rules’ genoemd. Rebel Rules staat voor rebels, revolutie en streetstyle. In een moodboard moesten we onze trend laten zien. Uit deze trend hebben we in totaal 5 ontwerpen gemaakt. In de lessen Illustrator zijn deze ontwerpen uitgetekend door de concept-designers en is er ook een artwork gemaakt voor op de designs. Het artwork is een oranje beer die zijn tanden laat zien. Hiervoor is gekozen omdat een beer gevaarlijk en rebels is maar ook leuk voor kinderen. Uiteindelijk hebben we een sweater en broek gemaakt en waren we op zoek naar de mogelijkheden om het artwork op de sweater te maken. We wouden het artwork niet simpelweg printen, maar wilden een mooi totaalplaatje realiseren. Al snel dachten we aan het borduren van het artwork, dit leek ons de beste en mooiste optie.

Rebel Rules en FabLab Enschede
Op de website van Saxion Fablab Enschede zagen we dat zij een borduurmachine bezitten. We hadden een mailtje gestuurd en konden gelijk langskomen. We zijn daar heel erg goed geholpen, er is veel tijd in ons gestoken en we zijn heel erg blij met het eindresultaat! Het borduursel maakt het sample helemaal compleet!
Aangezien Saxion Fablab Enschede samenwerkt met Saxion en kwamen er geen kosten bij kijken, vanuit ACT is er een bedrag beschikbaar voor het gebruikmaken van het FabLab. Erg handig en leerzaam dus! FabLab, bedankt!”

Danique Helmink, Kayleigh Geelink, Rosan van Leeuwen en Relinde Kes – ECT2VMF1

Colourfabriccard.pdf  Rebel Rules