Skip to main content

Op zaterdag 20 en zondag 21 mei strijkt het Maker Festival Twente 2017 neer in Roombeek Cultuurpark Enschede. In 2017 laten we ons inspireren door Leonardo da Vinci: de renaissancemens, de homo universalis, de kunstenaar, de ingenieur en de wetenschapper. Bij Saxion FabLab Enschede zijn de voorbereidingen voor dit event in volle gang!

Flat packed CNC furniture – Hoe maak je meubels uit plaatmateriaal.
De IKEA is er een kei in: meubels zodanig ontwerpen en maken dat ze eenvoudig in handzame vierkante dozen verpakt kunnen worden. Tijdens het Expertprogramma gaan wij bezoekers meenemen in de gedachte achter deze zogenoemde ‘Flat packed furniture’ en demonstreren hoe je zelf met een CNC frees meubels kunt maken uit plaatmateriaal.
Inspiratie voor de weg die we zijn ingeslagen voor deze demonstratie is ontstaan in navolging op de mogelijkheid die Ikea (Space10) en platforms als OpenDesk mensen geeft om zelf eigen meubels te maken. De door hen opengestelde digitale bestanden kunnen worden gemaakt door gebruik te maken van een MakerSpace of FabLab waar een CNC-freesmachine aanwezig is; Saxion FabLab Enschede dus!

Demo ‘Miniatuur gefreesde meubels maken, easy as 1,2,3’
De demonstratie ‘Miniatuur gefreesde meubels maken, easy as 1,2,3’ laat zien hoe je digitale bestanden, bijvoorbeeld bedoeld voor het maken van meubels met een CNC-frees, kunt omzetten naar een te lasersnijden bestand en dus miniatuur meubels. Hiermee laten we zien dat men via openbare digitale bestanden zelf meubels kan maken, groot of klein, door gebruik te maken van een openbare makerspace zoals een FabLab. Hiermee geven we dus aan hoe innovatieve fabricagetechnieken en state-of-the-art machines nieuwe mogelijkheden kunnen bieden aan de hedendaagse makers en ontwerpers.

 

 

 

 

 


Maak kennis met 100%FAT tijdens het Expertprogramma
Tijdens het Expertprogramma willen we iedereen graag kennis laten maken met 100%FAT. Het creatieve bedrijf 100%FAT stopt techniek in de blender en knoopt de nieuwste technologische vindingen op creatieve wijze aan elkaar. Tijdens het Maker Festival laten ze in onze stand enkele stappen binnen het productieproces zien van de ontwikkeling van een projectietafel-prototype. Deze projectietafel is zo ontworpen, dat de diverse onderdelen makkelijk te fabriceren zijn met de CNC-frees en er dus heel snel een tastbaar prototype ontstaat. Deze aanpak zorgt er ook voor dat de tafel makkelijk op een andere schaal gefabriceerd kan worden. Daarnaast wordt ook een prototype van het meest recente concept van 100%FAT getoond: een Augmented Reality roll-up banner waar standaard drukwerk wordt geïntegreerd met bewegende beelden.
 

 

 

 

FabLab tijdens de Makersbeurs
Saxion FabLab Enschede laat tijdens de Makerbeurs zien op welke wijze digitale platforms bijdragen tot innovatie en wat de invloed is van deze platforms op maak en ontwerpprocessen. We laten bezoekers kennismaken met Saxion FabLab Enschede en de wereld van digitale fabricagetechnieken. Dit doen we aan de hand van aansprekende voorbeelden, zoals een fashionable 3D-geprinte handtas gemaakt van gerecycled plastic en een 3D-geprint theekopje gemaakt van gerecyclede theezakjes.

Bekijk onderstaande video voor een impressie van onze deelname aan het Maker Festival Twente 2016

 

>> Meer informatie over het Maker Festival