Skip to main content

Op donderdagmiddag 25 januari vond in FabLab Enschede de officiële afsluiting van onderzoeksproject Funcy plaats. In dit project werd door lectoraat Industrial Design en verscheidene partners onderzoek gedaan naar de optimale toepassing van oppervlaktes. De opgedane kennis en gebruikte materialen worden vanaf heden beschikbaar gesteld voor bedrijven in het Oppervlaktelab, dat gisteren formeel is geopend.

De bijeenkomst

Bij de afsluiting van Funcy waren 35 mkb’ers aanwezig. De presentatie werd gegeven door Wouter Weijermars, onderzoeksmedewerker bij lectoraat Industrial Design. In de presentatie kwamen de onderzoeksresultaten en toepassing daarvan door bedrijven naar voren. De bijeenkomst werd afgesloten met een borrel en een aantal demonstraties van Oppervlaktelab faciliteiten. Zo werd coating aangebracht om een oppervlakte waterafstotend te maken, en werd een gekromd oppervlak voorzien van een elektrisch circuit door geleidende inkt.

Praktijkcases

De toepassing van de resultaten van Funcy werd donderdagmiddag gedemonstreerd aan de hand van vier praktijkcases. Zo ontwikkelde Vernay een geleiding op rubber, fabriceerde BAM een ‘intelligente bouwhelm’ door integratie van elektronica, NEDAP ontwikkelde een eenvoudig te reinigen behuizing en KITT reflowbestendige 3D-elektronica.

Het Oppervlaktelab

Het Oppervlaktelab is het expertisecentrum waar tijdens het onderzoek gebruikte faciliteiten beschikbaar worden gesteld. Dit bestaat onder andere uit een Corona-pen en een vapor smoother, die 3D-prints esthetisch afwerkt.  Aan de hand van een tweetal introductieworkshops geeft FabLab Enschede hier een vervolg aan. Tijdens deze workshops zullen de voornaamste resultaten en toepassingsmogelijkheden van Funcy gepresenteerd worden. Ze zullen plaatsvinden op woensdag 7- en woensdag 22 februari vanaf 16:00. 

Als je interesse hebt, stuur ons dan een mail: info@fablabenschede.nl

Partners: 

                              

 

En vele anderen. Kijk hier voor een volledig overzicht.

Meer informatie?

In de loop van februari worden de websites www.funcy.nl en www.oppervlaktelab.nl gevuld met onder meer de resultaten van Funcy!