Tijdens de Dutch Design Week is Saxion FabLab Enschede op twee verschillende manieren aanwezig. Allereerst zal Ruben Timmers, projectleider van Saxion FabLab Enschede, een presentatie verzorgen tijdens de DRIVE. Daarnaast wordt er een maquette getoond aan het publiek, die door architect Martin Huiskes zelf is gemaakt in het FabLab.
DRIVE – Applied design research for healthcare
Een onderdeel van deze week is DRIVE: hét jaarlijkse Design & Innovation Festival voor ontwerpers, onderzoekers en hun collega’s in het bedrijfsleven en de industrie, de overheid en de top sectoren. Tijdens de DRIVE wordt aandacht geschonken aan cross-overs, circulaire economie en onderzoek door design, door middel van 30 verschillende presentaties en interactieve sessies. De kern van DRIVE is dat bezoekers door middel van de presentaties en interactieve sessies worden geüpdatet over de state of the art onderzoek op het gebied van innovatie. Vervolgens worden ze uitgedaagd om actief deel te nemen aan de daarop ontstaande discussie.
Vanuit Saxion FabLab Enschede en Saxion Lectoraat Industrial Design zal projectleider van het FabLab Ruben Timmers een presentatie geven tijdens het 2e blok van de cross-overs. Dit blok staat in het teken van UPPS (Ultra Personalized Products and Services) in de gezondheidszorg: ‘What is UPPS in health?’. Ruben zal in zijn presentatie bezoekers informeren over toegepaste onderzoeksdesigns in de gezondheidszorg. Nieuwe technologieën creëren nieuwe mogelijkheden in de gezondheidszorg en open Maker Spaces zoals FabLabs faciliteren hierin nieuwe potentiële samenwerkingen. Saxion FabLab Enschede – lid van de UPPS Fieldlab – co-creëert persoonlijke producten en diensten met organisaties in de gezondheidszorg en particuliere bedrijven. Dit in samenwerking met het Lectoraat Industrial Design.
Wat is UPPS precies?
Kort gezegd vullen Ultra Personalized Products en Services het gat tussen de massaproductie en handgemaakte producten. Met behulp van bijvoorbeeld 3D-scanners, het internet en geavanceerde productieprocessen kunnen tailormade producten efficiënt worden geproduceerd. Daarnaast ontstaan er ook een groot aantal nieuwe zakelijke kansen. In de gezondheidszorg kan bijvoorbeeld specifieke kledij voor patiënten worden ontwikkeld. Protheses en nog extremer, zelfs lichaamsdelen kunnen sneller en goedkoper geproduceerd worden. Fieldlab UPPS ondersteunt de gezondheidsindustrie in het ontwikkelen van innovatieve producten en diensten die een hogere mate van ‘customer intimacy’ vervullen. UPPS maakt het mogelijk om oplossingen te ontwikkelen en te produceren die zowel binnen als buiten het menselijk lichaam van dienst kunnen zijn.
A Home away from Home
Naast het feit dat Ruben Timmers namens Saxion FabLab Enschede en het Lectoraat Industrial Design een presentatie verzorgt, schittert FabLab ook op een andere manier tijdens de Dutch Design Week. Martin Huiskes, architect bij LKSVDD-architecten in Hengelo demonstreert zijn genomineerde project ‘A Home away from Home‘. In een notendop uitgelegd, biedt dit project een oplossing als woonconcept voor leegstaande gebouwen. Een verhuisbaar woonproduct met meerdere clusters van zes tot twaalf luxe, compacte privé-woonunits met ruime, gezamenlijke leefruimten. Er zijn namelijk steeds meer mensen die ‘anders’ willen wonen. Uit idealisme, uit noodzaak of gewoon omdat ze hun geld liever aan andere dingen besteden. De maquettedie dit project weergeeft, heeft Martin Huiskes zelf in samenwerking met Saxion FabLab Enschede gemaakt en wordt gedurende de Dutch Design Week gepresenteerd aan het publiek.