Skip to main content

‘Indruk na 100 dagen FabLab’  

door nieuwe projectleider Birgit Albersen

Starten bij het FabLab in Coronatijd was wel wat ongewoon, veel contact verliep per mail, telefoon en via Microsoft teams. Hierdoor heb ik me goed kunnen inlezen en heb ik veel kennismakingsgesprekken kunnen doen. Maar echt interessant werd het toen we het FabLab Corona-proof moesten indelen, met een aantal collega’s waren we ter plekke en hebben we tafels en stoelen zoveel mogelijk verwijderd om ruimere gangpaden te maken en minder samenscholingsplekken te hebben. 
Als je namelijk in het FabLab bent, wordt je nieuwsgierigheid direct gewekt! 
Geen gewoon klaslokaal, maar een combinatie van een werkplaats en een onderzoekslab, door de diverse machines, materialen, gereedschappen, ontwerpplekken, 3D printers, textielapparaten, laserscutters en ga maar door. Ook bijzonder aan het FabLab zijn 2 dingen;
1) We maken deel uit van een grotere wereldwijde community (2000 FabLabs), ooit gestart bij het Massachusetts Institute of Technology (MIT) waar prof. Dr. Neil Gershenfeld les gaf in ‘How to make (almost) anything’ en hij een lab voor digitale fabricage opzetten. 
2) Het FabLab staat OPEN voor iedereen, van een bedrijf, ZZP-er, kunstenaar, student, jonge ondernemer, eigenlijk iedereen die een idee heeft en dit wil realiseren via de moderne digitale productie machines in het lab.
Uiteraard heeft het FabLab een zeer sterke binding met het onderwijs van Saxion, er worden veel introductielessen voor eerstejaars studenten verzorgd en begeleiding er wordt geboden aan studenten die met een studieproject bezig zijn. Nu vanwege Corona gaat dit via een online registratiesysteem ingepland worden. Hopelijk ga ik dan meer studenten treffen. de groep studentassistenten die ik reeds heb ontmoet zijn gemotiveerde en getalenteerde studenten die enkele uren ondersteuning in het FabLab komen bieden.

Ontzettend gaaf vind ik het dan ook dat ik met een enthousiaste team, bestaande uit vaste en ervaren mensen en een groep studentassistenten, aan de slag mag om het FabLab een stapje verder te brengen. 
Mijn doel is om meer bedrijven naar het FabLab toe te trekken, meer onderling samen te werken met verschillende opleidingen en lectoraten binnen het Saxion, nieuwe en creatieve samenwerkingen met instellingen aan te gaan, zodat we tot nog meer mooie innovaties in het prachtige Twente gaan komen!
Mail naar info@fablabenschede.nl als er ook een idee is dat uitgewerkt kan worden!